Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Hoe staat het met de MPG?

Wie een omgevingsvergunning aanvraagt voor de bouw van een nieuwbouwwoning, moet daarbij ook een milieuprestatieberekening bijvoegen, die de milieueffecten beschrijft over de gehele levenscyclus van de woning. Stapsgewijs worden de eisen strenger. De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) wordt per 1 januari 2025 aangescherpt van 0,8 naar 0,5 voor woningen. Voor kantoorgebouwen gaat de MPG naar 0,85. Nu staat die nog op 1. Maar wat betekenen die cijfers nu eigenlijk?

Waar is het allemaal begonnen met de MPG?

Wie een nieuwe woning of een nieuw kantoor wil bouwen moet sinds 1 januari 2013 een milieuprestatieberekening bijvoegen bij de aanvraag voor de noodzakelijke omgevingsvergunning. De eerste paar jaar van deze nieuwe regelgeving waren bedoeld om te oefenen, want er werd ‘op uitdrukkelijk verzoek van de bouwkolom’ nog geen eis gesteld aan de uitkomst van deze berekening, zo schreef het ministerie van Binnenlandse Zaken destijds. “De bouwkolom wil eerst ervaring opdoen met de voorschriften om op basis daarvan te komen tot grenswaarden.”

Vijf jaar later was het wel zover, want sinds 1 januari 2018 wordt die grenswaarde gesteld op 1,0. Op 1 juli 2021 werd de milieuprestatie voor nieuwe woningen (niet voor kantoren) aangescherpt naar 0,8. En officieel staat een volgende verlaging, naar 0,5, nu in de boeken voor 2025.

https://www.bouwwereld.nl/bouwtechniek/waar-staan-we-met-de-mpg/

Wat is de MPG, ofwel de Milieuprestatie Gebouwen?

De MPG wordt bepaald door de milieuverklaringen van alle onderdelen of producten in het gebouw bij elkaar op te tellen en dan te delen door het oppervlak van het gebouw en de levensduur. De MPG wordt uitgedrukt in euro’s per vierkante meter per jaar. Die ligt momenteel dus op 0,8 €/m2 BVO/jaar en gaat op termijn naar 0,5 €/m2 BVO/jaar. Dat betekent dat de milieuverklaringen en de daarop gebaseerde Milieukosten Indicator (MKI) van de onderliggende producten ook in euro’s worden uitgedrukt. Dat heet de ‘schaduwprijs’.

Wat betekent die schaduwprijs eigenlijk?

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.