Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Nieuwe Nederlandse norm voor begroenend Nederland

De VBB, branchevereniging voor specialisten in dak-, gevel- en interieurbegroening, heeft de VBB FLL norm gelanceerd. Onder licentie van het Duitse FLL heeft de vereniging de wettelijke richtlijn vertaald, geactualiseerd en toegespitst op de Nederlandse wet- en regelgeving. De VBB FLL norm is van toepassing bij de realisatie van alle typen dak- en gevelbegroening en geldt hiermee als dé norm voor begroenend Nederland.

Tot op heden werkte bouwwerkbegroenend Nederland volgens de FLL richtlijn, afkomstig van het Duitse instituut Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau. Deze richtlijn bevat advies over materiaalgebruik, veiligheid, vegetatie en substraten. In Duitsland gelden bij de begroening van een gebouw echter regelmatig andere maatstaven dan in Nederland. Zo worden er andere mengsubstraten gebruikt en is de beschikbaarheid van grondstoffen in Nederland anders dan in Duitsland. De VBB voelde in Nederland een sterke behoefte aan een document specifiek voor de Nederlandse markt.

Ontwikkeling norm

Als officieel licentienemer van het Duitse instituut FLL heeft de VBB de Duitse richtlijn aangepast en toegespitst op de Nederlandse wet- en regelgeving. In 2021 zijn de VBB-leden gestart met de ontwikkeling van de VBB FLL norm. Via diverse werkgroepen binnen de branchevereniging hebben de leden vanuit hun eigen expertise bijgedragen aan de totstandkoming van het Nederlandse normdocument. Bij de actualisatie is ook uitgebreid gekeken naar implementatie van duurzaamheid en innovaties.

Voor wie is de norm?

Iedere organisatie die zich bezighoudt met begroening van een dak, gevel of interieur van een pand, kan de VBB FLL als maatstaf hanteren. De norm bevat advies over materialen, veiligheid, vegetatie- en substraatsoorten en biedt een bandbreedte waarbinnen Nederlandse bedrijven kwalitatief hoogstaand werk kunnen leveren. De VBB FLL bevat alle benodigde informatie voor de realisatie van een succesvol groen gebouw en geldt hiermee als dè richtlijn voor begroenend Nederland. Het normdocument zal met regelmaat door de VBB geactualiseerd worden.

Het VBB FLL normdocument is vanaf heden te verkrijgen via de website van de VBB www.bouwwerkbegroeners.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.