Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Noodbrief: ‘Versoepel regels voor herbestemming van leegstand’

Gideon roept de overheid in een noodbrief op de juiste randvoorwaarden te creëren om de miljoenen vierkante meters leegstand in Nederland snel te transformeren naar kwalitatieve woningvoorraad. De opvangcrisis – en ook de wooncrisis – kan volgens Gideon voor een groot deel bestreden worden door transformatie van leegstaand vastgoed, maar de regels maken het voor vastgoedeigenaren nu nog te risicovol en de herbestemmingsprocedures duren vaak jaren.

Volgens de laatste schattingen van onder meer adviesbureau Capital Value loopt het woningtekort in 2024 op richting 300.000 woningen. “In 2021 stond 39 miljoen vierkante meter vastgoed leeg. Een vlugge rekensom leert dat je daar 270.000 woningen van kunt realiseren”, aldus Sebastiaan Hameleers, Gideon en CEO van Respace.

De noodbrief is een initiatief van Gideon, een beweging in de bouw die de transitie in de sector willen versnellen. De brief binnen een dag al door meer dan honderd bedrijven en personen ondertekend, waaronder Bouwbedrijf Van Wijnen, Climate Cleanup Foundation, Maurits Groen en duurzaam BN-er Harm Edens.

De kern van de brief gaat over de kloof tussen de miljoenen vierkante meters leegstand en de grote behoefte aan betaalbare woonruimte. Trage procedures maken die kloof volgens Gideon alsmaar groter. Als de regels voor herbestemming echter versoepeld worden, kan veel leegstaand vastgoed (zoals kantoorgebouwen, industriële hallen, kerken, en gymzalen) relatief snel worden omgebouwd naar degelijke woningen waar vluchtelingen voor korte of langere periode een thuis vinden. Daarmee wordt voorkomen dat zij onnodig lang verblijven in tenten of andere tijdelijke locaties die niet voor wonen geschikt zijn.

Uitbreiding regelgeving tijdelijke huisvesting

De inzet van Gideon is dan ook: kortere procedures en het verlengen van tijdelijke huisvesting in bestaand vastgoed naar 20 jaar. De oplossing zou daarvoor gevonden kunnen worden in een reeds bestaande regelgeving. De huidige wetgeving kent in de vorm van de zogenaamde “kruimelgevallenregeling” volgens Hameleers een goed basisinstrument voor de inzet van transformatie-oplossingen voor bestaande gebouwen. ”Een belangrijk bijkomend voordeel van deze oplossing is dat je dan ook geen panden hoeft te vorderen als overheid en daadwerkelijk kwalitatieve woonvoorraad toevoegt”, stelt Hameleers.

Handen ineenslaan

Hameleers is van mening dat we nu echt de handen ineen moeten slaan en uit de mouwen steken: ”Al heel lang wordt er aandacht gevraagd voor het oplossen van het woningtekort en het leegstandsprobleem in Nederland. Deze vluchtelingencrisis wakkert nu de noodzaak aan om leegstaand vastgoed op een goede manier in te zetten. De markt staat in de startblokken, en we roepen nu de landelijke politiek, lokale overheden en pandeigenaren op om samen de strijd aan te gaan met de huidige inhumane situatie. De proportie ervan is zo enorm, we moeten dit nú doen!”

Onderteken de brief

De Gideon beweging roept elke ondernemer en/of bedrijf die deze noodkreet onderschrijven op om hun brief aan de Tweede Kamer te ondertekenen op https://www.gideonstribe.nl/verhalen/noodbrief-aan-politiek en daarmee bij te dragen aan een snellere, humane opvang van vluchtelingen.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.