Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Vijf FAQ-video’s over de Wkb

Om bouwprofessionals voor te bereiden op de Wkb heeft Online Bouw Academie de cursus Wkb in de Praktijk ontwikkeld. Naast een e-learning bestaat de cursus uit een online kennissessie van een dagdeel. Docent Rens ten Hagen gaat dan de diepte in en beantwoordt vragen van cursisten. Vooruitlopend hierop behandelt Ten Hagen alvast een vijftal vragen via korte video’s over de aanstaande Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw.

De juridische positie van de opdrachtgever wordt door invoering van de Wkb een stuk sterker. Rens ten Hagen merkt op dat veel bouwprofessionals en zeker zelfstandig ondernemers in de bouw, de impact van de nieuwe wetgeving voor hun dagelijkse praktijk onderschatten en voor zich uit blijven schuiven. Er zijn veel vragen en de kennis ontbreekt. “Voordat je begint, moet je de situatie gronding bekijken, zowel bij nieuwbouw als bij verbouw. Als er iets niet in orde is, dien je dat in kaart te brengen en met je opdrachtgever te delen vóórdat je met je werkzaamheden begint”, aldus Ten Hagen.

Kennis over Wkb bijspijkeren

Om bouwprofessionals de kans te geven hun kennis over Wkb bij te spijkeren heeft Online Bouw Academie de cursus Wkb in de Praktijk ontwikkeld. Naast een e-learning met videolessen van Rens ten Hagen, die binnen 8 zelfstudie uren eenvoudig zijn te doorlopen, nemen de cursisten ook deel aan een online kennissessie van een dagdeel via Microsoft Teams. Ten Hagen bespreekt dan praktijksituaties en beantwoordt vragen. De geplande ochtend- en middagsessies op woensdag 27 september lopen inmiddels vol, daarom is besloten om een nieuwe datum toe te voegen. Op woensdag 18 oktober wordt er ook een ochtend en middagsessie georganiseerd.

Vijf vragen en antwoorden

Rens ten Hagen beantwoordt voor de camera vijf belangrijke vragen. Bekijk de FAQ video’s hieronder.

1 Wat is de relatie tussen Wkb en verbouwingen?

Bij nieuwbouw begin je met een schone lei, maar wat als je een verbouwing moet uitvoeren. Hoe zit het dan met werken onder de Wkb?

2 Hoe controleert een kwaliteitsborger of de aangeleverde dossiers compleet zijn?

De kwaliteitsborger is afhankelijk van wat hij aangereikt krijgt. Hoe weet je of het compleet is?

3 Hoe ga je om met verwerkingseisen en verwerkingsvoorschriften?

De fabrikant stelt vaak verwerkingseisen en voorschriften voor het verwerken van het product. Hoe ga je hiermee om?

4 Wat is het verschil tussen interne kwaliteitsborging en externe kwaliteitsborging?

Er heerst vaak verwarring over het verschil tussen interne en externe kwaliteitsborging. Ten Hagen legt het verschil in deze video uit.

5 Zijn bouwkosten van projecten mét kwaliteitsborger hoger dan projecten zonder kwaliteitsborger?

Het financiële aspect is niet onbelangrijk. Velen denken dat projecten onder de Wkb duurder uitpakken. Maar is dat wel zo?

Cursusinformatie Wkb in de Praktijk

De cursus Wkb in de Praktijk van Online Bouw Academie bestaat uit een e-learning en een online kennissessie, gegeven door docent Rens ten Hagen. Na afronding van de cursus ontvangt de cursist een CETIGO erkent certificaat. De online Teams-sessie vindt plaats op woensdag 27 september en woensdag 18 oktober van 09.00 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. De cursist kiest zelf een moment uit.

Meer informatie en aanmelden kan hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.