Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Petitie natuurinclusief bouwen gelanceerd

Een brede coalitie van partijen roept de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op om natuurinclusief bouwen als norm op te nemen in de nieuwe Omgevingswet. Tot 2030 worden er in Nederland een miljoen huizen gebouwd, een kans die volgens de coalitie benut moet worden om het goede te doen voor onze toekomstige leefomgeving, de natuur en het klimaat.

Met ingang van 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking, maar ondanks een herhaaldelijke oproep uit de brede sector bevat deze wet geen concrete maatregelen voor natuurinclusief bouwen. Dat moet anders, aldus de coalitie. De partijen zijn van mening dat we door natuurinclusief bouwen beter bestand zijn tegen de effecten van klimaatverandering en direct bijdragen aan de biodiversiteit. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor onze eigen gezondheid en welzijn. De gebouwde en ontworpen leefomgeving moet gaan fungeren als (stads-)ecoduct waardoor natuurgebieden op duurzame wijze met elkaar verbonden worden.

Moet natuurinclusief bouwen tot norm worden verheven?

  • Ja (93%)
  • Nee (7%)
Laden ... Laden ...

Concrete maatregelen

Aan de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wordt met de petitie gevraagd om ‘Natuurinclusief Bouwen‘ tot norm te verheffen binnen ‘De Nieuwe Omgevingswet’. De volgende concrete maatregelen voor alle nieuw te bouwen woningen en gebouwen zouden daarin opgenomen moeten worden:

1. Natuur in de woning: in elke woning moeten nestelgelegenheden worden gerealiseerd voor gebouwafhankelijke soorten waaronder de huismus, gierzwaluw en vleermuizen.

2. Natuur op de woning: Alle platte daken dienen dubbel te worden gebruikt, in ieder geval voor zonnepanelen en/of vegetatie.

3. Natuur in de buurt: Elke woning dient uitzicht te hebben op natuurlijk groen, de openbare ruimte dient voor minimaal 30% uit groen te bestaan en er moet op wandelafstand toegang zijn tot openbaar groen.

De coalitie van partijen bestaat onder andere uit: NL Greenlabel, Ballast Nedam Development, Abbings Buitenhof, Alba Concepts, Barcode Architects, BrightVibes, Decade of Action, Decowood, Dutch Green Building Council (DGBC), Gideon Building Transition Tribes, Heijmans Vastgoed, Herman Wijffels, idverde, Kleissen Bouwmanagement & Advies, Kwartiermakers in de Bouw, JOGG, Neprom, Merosch, MeerBomenNu, Rooftop Revolution, The Pollinators, Urgenda, Vogelbescherming Nederland, Voskampgroep, VU University en WUR (Program Green Cities).

De petitie kan door iedereen ondertekend worden op www.PetitieNatuurinclusiefBouwen.nl.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.