Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Pictogram niet-zelfredzamen moet gebouwen veiliger maken

Op bordjes die naar de nooduitgang wijzen staat altijd een rennend mannetje, terwijl lang niet elke bezoeker van een gebouw in staat is om te rennen. Daarom ontwikkelde Petra Postma Jansen van Nooduitgang.nu een bordje met daarop een poppetje in een rolstoel. En met succes. Het nieuwe pictogram is officieel geaccepteerd en wordt opgenomen in de NEN 3011/ISO 7010 en in het Bouwbesluit.

“Afgelopen jaar vielen er 32 doden door rook bij brand, onder wie 25 personen die behoorden tot de zogenoemde ‘niet zelfredzame’ mensen. Niet zelfredzaam wil zeggen: niet kunnen traplopen, rolstoel gebonden, mensen die een beperking hebben. Het kan van alles zijn”, steekt Petra Postma-Jansen van wal. “Maar ook als jij morgen een been breekt of je bent door covid aan bed gekluisterd, ben je bij brand ineens ook niet zelfredzaam. Iedereen denkt altijd maar: dat overkomt me niet, maar iedereen kan morgen al dan niet permanent tot de groep niet-zelfredzamen gaan behoren.”

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.