Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Motie Sandra Beckerman (SP) voor brandveiliger gebouwschil inclusief zonnepanelen aangenomen

UDPATE – Naar aanleiding van de recente branden in Amsterdam en Arnhem diende Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) donderdag 6 juli 2023 een aantal moties in. De motie die betrekking heeft op een brandveiliger gebouwschil, inclusief zonnepanelen, is aangenomen.

De betreffende motie werd ingediend door Sandra Beckerman (SP), samen met Peter de Groot (VVD) en Faissal Boulakjar (D66). In de motie stelt Beckerman dat de regelgeving om de verspreiding van de brand binnenshuis tegen te gaan nu niet geldt voor de ‘schil’ van de woning waar de panelen onderdeel van zijn. Ze verzoekt de regering om de regelgeving aan te passen “zodat deze ook gaat gelden voor de schil van de woning en een landelijk protocol op te stellen voor de bij de brand vrijgekomen glasdeeltjes”.

Moeilijk blusbare brand

Directe aanleiding voor de motie is de brand in de verduurzaamde rijtjeswoningen in de Arnhemse wijk Presikhaaf, die vanwege de zonnepanelen moeilijk blusbaar was, met sloop van een aantal woningen tot gevolg. Bovendien werden in de wijde omgeving glasdeeltjes gevonden, afkomstig van de op de daken geïnstalleerde zonnepanelen.

Brand Joan Muyskenweg

Een andere motie werd ingediend naar aanleiding van de brand in het appartementencomplex De Enter aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost, met grote schade aan de optopconstructie. De optopping is gerealiseerd volgens verbouw-eisen, die lager liggen dan de eisen voor nieuwbouw. Beckerman verzoekt in de motie de eisen voor verbouw te verhogen naar het nieuwbouwniveau, zoals dat in het Bouwbesluit 2003 gold. Deze motie is verworpen.

Onderzoek

Het onderzoek dat de brandweer naar beide branden doet, is nog gaande.

Dit artikel maakt deel uit van het Dossier Brandveiligheid

Brand in woningen in de Arnhemse wijk Presikhaaf (foto: Persbureau Heitink).
Dossier

brandveiligheid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.