Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Strengere eisen brandveiligheid gevels en de gevolgen voor detaillering en materiaalkeuze

Op basis van nieuwe inzichten is een verandering van de bouwregels gepubliceerd, met als doel de brandveiligheid van gebouwgevels verder te verbeteren. Nieuwe eisen moeten voorkomen dat een gevelbrand zich via het buitenoppervlak of de gevelspouw tot grote hoogte kan verspreiden en daarmee onbeheersbaar wordt. In dit artikel nemen we de nieuwe eisen door en benoemen we de huidige eisen van zowel de brandklasse als weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (wbdbo) via geveltrajecten. Ook benoemen we enkele aandachtspunten om de gevolgen voor het ontwerp inzichtelijk te maken.

De brand in de Londense Grenfell Tower in 2017 heeft de bouwwereld wakker geschud: de brandveiligheid van gebouwgevels moest beter. In Nederland heeft men daarom onderzoeken uitgevoerd naar de brandveiligheid van gevels van de bestaande gebouwvoorraad en naar de huidige brandtesten – is hiermee goed te bepalen wat de mate van brandveiligheid van een gevel is.

Wijzigingen van het besluit bouwwerken leefomgeving

Per 1 januari 2024 wordt het Bouwbesluit 2012 vervangen door het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Er zijn in december 2023 een aantal wijzigingen voor het Bbl gepubliceerd. Voor de brandveiligheid van de gevel zijn dit de volgende wijzigingen:

  • Brandklasse – het aanscherpen van de brandklasse van zowel de buitenafwerking van de gevel, als de gevelspouw.
  • Weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (wbdbo) via geveltrajecten – nieuwe eisen aan het branduitbreidingstraject via de gevel en de gevelspouw.

De eisen gaan gelden voor nieuwbouwsituaties, ingrijpende renovaties en voor hoogbouw – maar dan afhankelijk van de gebruiksfunctie alléén voor geveldelen en gebouwdelen op meer dan 30 of 50 meter boven meetniveau. Vanaf wanneer deze eisen precies gaan gelden is nog niet bekend gemaakt.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.