Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Whitepaper houten binnenbekleding en brandveiligheid

De toepassing van houten wandbekleding lijkt ongunstig voor de brandveiligheid van een gebouw. Maar geïmpregneerd hout, samen met het juiste verfsysteem kan – zo blijkt uit de nieuwe whitepaper van Veteka – voldoet aan Euroklasse B (heel beperkte brandbijdrage, heel moeilijk brandbaar). En dat is een prima prestatie dat het negatieve imago van hout weerspreekt.

“Met bijna een halve eeuw aan ervaring in de houtverwerkende branche weten we als geen ander wat er wel en niet mogelijk is als het gaat om hout.”, zegt Salesmanager Willem van Merrienboer van Veteka. “Veteka vervult een adviserende rol op het gebied van hout, houtsoorten en houtbewerking. We merken dat er veel vragen zijn omtrent het toepassen van hout en de brandveiligheidseisen die staan in het Bouwbesluit.”

Van nature brandvertragend

Hout heeft een slechte reputatie op gebied van brandveiligheid. Dat is begrijpelijk, want hout brand goed. Veteka vind die reputatie onterecht en geeft zelfs aan dat hout van nature brandvertragend is. Dit vanwege het beperkte warmtegeleidende vermogen van hout en de verkoling aan de oppervlakte in het geval van brand. De kool vormt namelijk een beschermlaag voor de kern van het hout, waardoor de interne structuur relatief lang standhoudt. En wanneer hout op de juiste manier behandeld wordt, presteert het nog beter.

Impregneren en verven

Door hout brandvertragend te impregneren kan het worden toegepast in situaties waar dit anders vanwege de vereiste brandklasse niet mogelijk is. Van Merrienboer: “Het is belangrijk te weten dat het toegepaste impregneermiddel samen met het verfsysteem voldoen aan Euroklasse B volgens NEN EN 13501-1. Het woordje ‘samen’ is hierbij van groot belang en wordt vaak vergeten. Een ‘normaal’ verfsysteem kan er namelijk voor zorgen dat de behaalde brandklasse teruggaat naar C of mogelijk hoger.”

In de whitepaper heeft Veteka uiteengezet hoe het zit met de brandveiligheidseisen voor houten wandbekleding en het brandvertragend impregneren van hout. Hierdoor kan de juiste keuze gemaakt worden als het gaat om (brandvertragend) hout en kunnen ongewenste situaties worden voorkomen.

De whitepaper ‘Decoratieve houten wandbekleding en brandveiligheid’ is hier te downloaden: http://www.veteka.nl/whitepaper/

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.