Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Wordt Chef Special de norm?

Column: De Clou van De Kloe

Vorig jaar hoorden we dat de NEN van de overheid de opdracht had gekregen een norm te ontwikkelen voor de toegankelijkheid van gebouwen. Beetje raar, want zo’n norm is er al lang: ons bureau heeft de afgelopen 15 jaar pakweg 10.000 uur gestoken in de ontwikkeling van de ITstandaard voor het toegankelijk maken van gebouwen, openbaar vervoer en openbare ruimte. En rara, wie toetst haar gebouwen al ruim 30 jaar aan die ITstandaard en zijn voorlopers? Precies: de overheid.  

Maar goed, of wij met de NEN wilden meedenken, was de vraag. Ook goed. Maar vier vergaderingen verder begon het erop te lijken dat de NEN een groot deel van ons werk gewoon wilde overnemen. De ambtenaren van Binnenlandse Zaken knikten instemmend. Onze particuliere ITstandaard, die we in eigen beheer hebben ontwikkeld nadat de overheid zo’n 20 jaar geleden stelde dat toegankelijkheid een zaak van de markt was, zou de basis vormen voor een wettelijke standaard. Hartstikke eervol voor ons bureau, maar toch hebben we gevraagd of daar ook iets tegenover stond. Logische vraag toch? Er bestaat toch zoiets als auteursrecht? Wie een liedje van een ander zingt moet ook dokken. Maar dat was natuurlijk te egoïstisch gedacht. Het ging om het algemeen belang, om de gehandicapte medeburger. Zowel de NEN als de overheid vonden dat we met de erkenning tevreden moesten zijn. Het was eervol dat onze ITstandaard zo serieus werd genomen. Dus: niet zeuren en gewoon je kennis overdragen, dat was de boodschap. We voelden ons als Chef Special in Zandvoort. Alles voor het algemeen belang.

Vereerd. Dat zijn we zeker. Toen vanaf 1 juli een aantal van de ITstandaard-criteria over trappen in het Bouwbesluit verplicht werden gesteld, mochten we ons ook al vereerd voelen. O, wat waren we vereerd. Ik moet er toch even aan wennen. Ik moet denken aan de tegeltjeswijsheid ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’. Enfin, ik hink nog steeds op twee gedachten. En als we dan toch aan het pikken zijn, pik ik maar even een tekst van Ramses Shaffy: ‘We zullen doorgaan’. Dat doen we al 15 jaar.

De ITstandaard is overigens altijd al gratis beschikbaar. Op internet zijn alle versies van de ITstandaard in te zien – in januari komt er weer een uitgebreide update – en wie daar behoefte aan heeft kan de hele standaard in gedrukte vorm kopen. Maar dat is dan weer niet gratis, zoals u zult begrijpen.

Robert de Kloe is mede-eigenaar van ingenieursbureau PBTconsult, gespecialiseerd in advies m.b.t. en toetsing van de fysieke toegankelijkheid van de gebouwde omgeving.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Wordt Chef Special de norm?

  • Leon

    Als het allemaal zo eervol is, waarom moeten we dan wel betalen voor NEN-normen? Laat ze dat dan ook ‘even’ gratis maken. Het algemeen belang (van alle Nederlandse burgers) zal er zeker bij gebaat zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.