Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Wijk Erasmusveld scoort op duurzaamheid


De nieuwe wijk Erasmusveld in Den Haag scoort een rapportcijfer 8 op duurzaamheid. Die score is in Nederland uitzonderlijk hoog en wordt nog door geen enkele bestaande wijk gehaald. Dat cijfer verdient de wijk vooral door de energiehuishouding, het waterbeheer, de bodemkwaliteit, de afwezigheid van geuroverlast, de bereikbaarheid met openbaar vervoer en het groen in de wijk. Op negen van de 24 criteria scoort het plan zelfs een 9.

Het duurzaamheidsonderzoek is uitgevoerd in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De provincie heeft de plannen voor de nieuwe wijk Erasmusveld Den Haag laten doorrekenen volgens een rekenmethode die voor het Ministerie van VROM is ontwikkeld door TNO en IVAM. “Gedegen onderzoek dus, dat op wetenschappelijke wijze aantoont dat onze duurzaamheidsambitie voor Erasmusveld Den Haag niet zomaar uit de lucht gegrepen is”, aldus wethouder Norder.

Rekenprogramma
De gehanteerde DPL-methode (`DuurzaamheidsProfiel van een Locatie’) is een rekenprogramma waarmee een (plan voor een) stadswijk op 24 duurzaamheidsaspecten wordt doorgerekend. Het programma geeft voor elk van deze 24 criteria een rapportcijfer, van 0 tot 9. Zo zou een wijk die aan alle voorschriften voldoet, maar waar geen speciale milieuvoorzieningen zijn getroffen, op een score van 6 uitkomen. Het programma wordt gebruikt om de duurzaamheid van een wijk te toetsen en om verbeterpunten te identificeren. De methode is al in 80 wijken in Nederland toegepast. Geen wijk scoorde tot nu toe hoger dan Erasmusveld Den Haag.

Wijk Erasmusveld
De nieuwe wijk komt langs de Erasmusweg tussen Den Haag Zuidwest en Wateringse Veld. Hier komt een woonwijk met 750 woningen, met veel groen, volkstuinen, sport en waterpartijen. Erasmusveld Den Haag wordt energieneutraal en zal niet worden aangesloten op het energienet of op de riolering: alle afval wordt hergebruikt en bijvoorbeeld omgezet in energie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.