Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Winnaars Gulden Feniks 2017

De winnaars van de NRP Gulden Feniks 2017 zijn bekend. A’Dam Toren is winnaar in de categorie Transformatie, Tandheelkunde RadboudUMC in Nijmegen wint in de categorie Renovatie, Nijmegen Omart de Waal is winnaar in de categorie Gebiedstransformatie en Ru Paré is unaniem als winnaar gekozen in de extra prijscategorie Low budget, High impact. De prijzen zijn op woensdag 5 juli uitgereikt in De Fabrique in Utrecht.

Gebiedstransformatie

Nijmegen Omarmt de Waal is de absolute winnaar in de categorie Gebiedstransformatie. ‘De maatschappelijke impact van Nijmegen omarmt de Waal is enorm en het is een fantastisch voorbeeld van hoe je klimaatproblematiek kunt aanwenden voor stadsvernieuwing. Nijmegen heeft de Waal weer in haar hart gesloten,’ aldus de jury. Nijmegen Omarmt de Waal had concurrentie van het eveneens genomineerde CHV Terrein (Veghel).

Transformatie

In de categorie Transformatie is de A’Dam Toren de onbetwiste winnaar. De voormalige Shell-toren in Amsterdam-Noord is getransformeerd tot toegankelijk en dynamisch icoon van Amsterdam. ‘Een stralend baken aan het IJ.’ De jury vindt unaniem dat de transformatie van de voormalige Shell-toren een aansprekend voorbeeld is van hoe je met doortastende initiatieven aan een bestaand gebouw meerwaarde kunt geven met uitstraling op de omgeving. B.Amsterdam (Amsterdam), W-Hotel Bank (Amsterdam) en Lumière Cinema (Maastricht) waren de overige genomineerde projecten.

Renovatie

De renovatie van het Tandheelkundegebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen is gekroond tot beste renovatieproject. ‘De renovatie van Tandheelkunde is buitengewoon knap en straalt echt vakmanschap uit. De brutalistische betonarchitectuur heeft een nieuwe kwaliteit gekregen. Bovendien toont de renovatie in alle aspecten dat de opdrachtgever en architect elkaar met hun lef en visie begrip prachtig hebben aangevuld.’ De andere genomineerde projecten waren: Flat met Toekomst (Utrecht), Alliantie HQ (Hilversum) en de renovatie van Het Breed (Amsterdam).

Low budget, high impact

De jury is unaniem in het aanwijzen van Ru Paré in Amsterdam Slotervaart als de enige nominatie en daarmee winnaar van Low Budget, High Impact.  ‘Als je maar heel weinig middelen hebt, kom je misschien wel tot betere resultaten’, zo stelt de jury. ‘De Ru Paréschool is hiervan een klinkend voorbeeld. Alle architecten zouden een voorbeeld moeten nemen aan wat BETA office for Architecture hier tot stand heeft gebracht’, vindt de jury.

Bekijk hier het juryrapport

NRP Gulden Feniks

NRP reikt ieder jaar de NRP Gulden Feniks prijzen uit aan de beste en meest innovatie renovatie- en transformatieprojecten van Nederland. De NRP Gulden Feniks is meer dan alleen een felbegeerde prijs. Het is vooral een prijs om van te leren. Ieder jaar worden daarom de inzendingen geanalyseerd en trends in de renovatie- en transformatiesector waargenomen.

Jaarboek

Alle inzendingen voor de NRP Gulden Feniks 2017 zijn te bekijken op de website. Hier is ook het NRP Gulden Feniks Jaarboek 2017 te bestellen.

Alle abonnees van Bouwwereld ontvangen het NRP Gulden Feniks 2017 jaarboek gratis thuis.

Beeld: NRP Gulden Feniks

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.