Zojuist zijn op de PROVADA de winnaars van de Gulden Feniks 2013 bekend gemaakt. Uit een recordaantal van 92 inzendingen zijn winnaars gekozen in drie categorieën: Gebiedstransformatie, Renovatie en Transformatie.
Gebiedstransformatie
In de categorie Gebiedstransformatie won Strijp-S in Eindhoven. In Eindhoven heeft men volgens de jury van de Gulden Feniks ‘opnieuw het licht gezien’. Ondanks de economische crisis gaat de transformatie van het voormalige Philipsterrein tot de innovatieve en creatieve wijk Strijp-S gestaag door. De crux zit hem in de goede, integrale samenwerking tussen de gemeente en de commerciële marktpartijen, met als resultaat een flexibel bestemmingsplan.
Philips besloot eind jaren negentig haar industriegebied Strijp I af te stoten. Dit 27 hectare metende terrein, met zijn centrale ligging binnen de ring van Eindhoven en tegen het centrum aan, leende zich uitstekend voor een binnenstedelijke transformatie. Strijp-S moet een nieuw creatief centrum voor de stad worden. Met design, innovatie en technologie als verbindende factor tussen de High Tech Campus Eindhoven (technologie) en de Technische Universiteit Eindhoven (kennis).
Initiator: Gemeente Eindhoven en KVWS, samenwerkend in Park Strijp Beheer. Overige partners zijn Stichting Trudo, Woonbedrijf, Spoorzone BV (Volker Wessels, 3W, ING) en Toon de Koning Beheer.
Renovatie
Justus van Effen in Rotterdam is onderscheiden met de eerste prijs in de categorie Renovatie. De oorspronkelijke architect van het Justus van Effenblok in Rotterdam, Michiel Brinkman, was in 1922 zijn tijd flink vooruit. Geen wonder dat dit monument al jaren in de top tien van belangrijkste sociale volkshuisvestingsgebouwen in de wereld staat. Maar de verloedering die intrad na een weinig fijnzinnige renovatie in de tachtiger jaren van de vorige eeuw, had hier bijna een einde aan gemaakt. Totdat eigenaar corporatie Woonstad Rotterdam in 2010 koos voor een ingrijpende weg voorwaarts: herstel in oorspronkelijke staat, met het woongemak van de 21ste eeuw. Een gewaagde sprong, die echter goed uitpakte.
Het resultaat is in alle opzichten van topkwaliteit, en daarmee taakstellend voor anderen. Met een ingrijpende restauratie en vernieuwing, die twee jaar duurde en € 30 miljoen kostte, heeft eigenaar Woonstad Rotterdam dit wereldberoemde monument van de volkshuisvesting succesvol in oude luister hersteld. Het complex werd opgeleverd in september 2012. De 154 vernieuwde woningen voldoen aan de modernste eisen op het gebied van wooncomfort en energieprestatie.
Opdrachtgever: Woonstad Rotterdam, Architect: Molenaar & Co Architecten, Heby Theunissen architecten, Bouwbedrijf: H.J. Jurriëns B.V.
Transformatie
In de categorie Transformatie ging de prijs naar Metaforum in Eindhoven. Vroeger keek je neer op een zee van machines, nu op een menigte studenten. De historische W-hal (Werktuigbouwkundehal) van de toenmalige Technische Hogeschool Eindhoven is volgens de jury ‘met recht het kloppende hart van de nieuwe campus van de Technische Universiteit Eindhoven’. Door ingenieus gebruik te maken van de typische loopbruggenstructuur in de hal is het bouwteam met vlag en wimpel geslaagd voor deze transformatie: de centrale functie van het gebouw wordt op zeer fraaie wijze benadrukt met behulp van spectaculaire zichtlijnen.
Het nieuwe bouwdeel voor de faculteit Wiskunde & Informatica omvat 16.000m2 vloeroppervlak en lijkt als een massief metalen blok boven het kenmerkende dambord dak van de hal te ‘zweven’. Dat komt door de zeer subtiele draagconstructie van slechts twintig ranke stalen kolommen, die op inventieve wijze door de bestaande hal heen steken. Niet alleen architectonisch, maar ook technisch is dit project een hoogstandje. De slanke staalconstructie van de bovenbouw staat volledig los van de constructie van de hal. Een nieuwe kelderverdieping bevat een deel van het programma van de bibliotheek en herbergt alle installaties voor de onderbouw. Daarnaast fungeert deze ruimte als gedeeltelijke compensatie van het gewicht van het nieuwe faculteitsgebouw. De installatieruimten in de kelder ‘voeden’ de nieuwe eerste verdiepingsvloer, waarin alle luchtkanalen en andere gebouwinfrastructuur zijn verwerkt. Zo kon het transparante dak vrij blijven van kanalen en is de oorspronkelijke fragiliteit behouden.
Opdrachtgever: TU Eindhoven, Dienst huisvesting, Architect: Ector Hoogstad Architecten, Bouwbedrijf: Hurks Bouw Zuid
Jaarboek
Alle inzendingen voor de Gulden Feniks 2013 zijn opgenomen in het Jaarboek Gulden Feniks 2013. Dit kunt u voor € 25,- bestellen via de website van het Nationaal Renovatie Platform. Ook de jaarboeken van 2011 en 2012 zijn nog verkrijgbaar.