Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Winnaars Gulden Feniks bekend

Vandaag is de Gulden Feniks 2012, de prijs voor de beste renovatie- en transformatieprojecten van Nederland, uitgereikt aan drie projecten. De winnaars zijn de Rotterdamse wijk Katendrecht in de categorie Gebiedstransformatie, het Amsterdamse project ‘De koningsvrouwen van Landlust’ in de categorie Renovatie en in de categorie Transformatie ging de prijs naar het Conservatorium Hotel in Amsterdam.

Winnaar Gebiedstransformatie: Katendrecht

De afgelopen tien jaar stond Katendrecht bekend als een van de gevaarlijkste buurten van Rotterdam. Wie dat uitgangspunt in ogenschouw neemt, raakt volgens de jury direct onder de indruk van wat er de afgelopen vijftien jaar op ‘De Kaap’ tot stand gebracht is. Een wandeling door de buurt laat zien dat de omslag van onguur naar een aantrekkelijk gebied voor Rotterdammers lijkt te zijn gemaakt. Het Deliplein is volgens de jury een indrukwekkend voorbeeld op dat vlak.

Winnaar Renovatie: De Koningsvrouwen van Landlust

De renovatie van deze twee portiekflats aan de Charlotte de Bourbonstraat in Amsterdam is zo uitgevoerd dat het straatbeeld bijna gelijk is aan hoe de gebouwen er uit gezien hebben bij oplevering in 1937. De opdracht die woningstichting Eigen Haard zich stelde, was het oorspronkelijke aanzien terugbrengen, de gedateerde plattegronden van de woningen op een eigentijds niveau brengen, de bewoners nadrukkelijk bij de renovatie betrekken én daarnaast het energieverbruik van de flats aanzienlijk reduceren. Volgens de jury van de Gulden Feniks is Eigen Haard met vlag en wimpel in deze opdracht geslaagd.

Winnaar Transformatie: Conservatorium Hotel

De architectuur van het interieur van het nieuwe Amsterdamse Conservatorium Hotel stond onder leiding van architectenbureau Lissoni Associati uit Milaan. Restauratie stond onder leiding van J. van Stigt en de nieuwbouw is ontworpen door Meyer en van Schooten architecten. Mede hierdoor is het directiekantoor van de voormalige Rijkspostspaarbank (RPS) getransformeerd in een prachtig hotel. Er is een prestatie van formaat geleverd; een interessante mix van de monumentale kwaliteit van het bestaande gebouw en Italiaans design.

Jaarboek

Alle inzendingen voor de Gulden Feniks 2012 zijn opgenomen in het Jaarboek Gulden Feniks 2012. Dit boek is voor € 25,- te bestellen via de website van het Nationaal Renovatie Platform. Ook het Jaarboek 2011 is nog verkrijgbaar. Wie beide jaarboeken (2011 en 2012) als één set bestelt, betaalt slechts € 37,50.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.