Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Winnaars Nationale Staalprijs 2018 bekend

Tijdens de Nationale Staalbouwdag zijn de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Staalprijs 2018 en de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018.

De jury – onder voorzitterschap van Janneke Bierman (Bierman Henket architecten) – heeft een Nationale Staalprijs 2018 toegekend aan in totaal vijf projecten, steeds één per categorie. De categorie-onafhankelijke Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018 is toebedeeld aan één deelnemend project.

Drie van de zes winnende projecten zijn reeds beschreven in de Bouwwereld. Klik op de linkjes bij de betreffende projecten om meer te lezen.

Winnaars Nationale Staalprijs 2018

A. Utiliteitsbouw:
British Airways i360, Brighton (UK)

B. Industriebouw:
Tata Steel CIV100-3, Velsen-Noord

C. woningbouw:
Het Kaaspakhuis, Gouda

D. Infrastructuur:
Zandhazenbrug (v/h ‘Spoorbrug Muiderberg), Muiderberg, A1

E. Karakteristieke stalen bouwdelen:
Dak Het Gelders Huis, Arnhem

Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018

De winnaar van de Nationale Duurzaamheidsprijs staal is de tijdelijke Rechtbank te Amsterdam geworden. De jury is met name positief over grondigheid waarmee de circulaire gebouwopzet is doorgevoerd. Daarbij springt de demontabele en droge aansluiting van de betonvloer en staalconstructie in het oog die, volgens de jury, “subliem is in zijn eenvoud”. Het volledige juryrapport van de winnende en genomineerde projecten is hier terug te lezen. Beschrijvingen en illustraties van de winnende projecten en overzichten van projectpartners zijn terug te vinden op nationalestaalprijs.nl/winnende-projecten.

Nationale staalprijs

De stichting Bouwen met Staal organiseert de Nationale Staalprijs elke twee jaar, als waardering voor inspirerende toepassingen van staal in de bouw. Aan de Nationale Staalprijs 2018 hebben in totaal 120 projecten deelgenomen. Ze zijn in 2017 of 2016 opgeleverd of in gebruik genomen, in Nederland of in het buitenland. Bij buitenlandse projecten zijn minimaal twee Nederlandse projectpartners betrokken.

Informatie over alle ingezonden projecten, de genomineerden en de winnaars is te vinden op www.nationalestaalprijs.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.