Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Wit prefab beton voor lofts aan de Amstel

Door de geheel geprefabriceerde wit-betonnen façade met golvende balkons is Lofts aan de Amstel een echte blikvanger aan de waterzijde van het Amstelkwartier in Amsterdam. Zes particulieren hebben ieder op een hele verdieping hun ideale woning vormgegeven. Dit collectief en team Studioninedots–OntwerpJeWoning–Vink Bouw zijn trots op het resultaat.

Amstelkwartier is een nieuwe woonwerkwijk in Amsterdam Oost. In dit gebied van 12 hectare worden momenteel 1.100 woningen en 30.000 m2 commerciële ruimte gerealiseerd. Aan de snel stijgende vraag naar het ontwerpen van een eigen woning in een stedelijke context, werd aan de waterzijde van het Amstelkwartier op vier kavels ruimte geboden. Op kavel C2 heeft een collectief van opdrachtgevers gelijktijdig met hun individuele appartementen het pand Lofts aan de Amstel ontwikkeld.

Glasgevel

Lofts aan de Amstel heeft een betonnen draagstructuur waarmee een beukmaat van maar liefst 12,5 meter werd gerealiseerd, tweemaal zo breed als de traditionele woonpanden in Amsterdam. Bovendien kreeg het gebouw over de volle breedte een glasgevel. Beide zijn bewuste keuzes, want de locatie verlangt het benutten van het fenomenale uitzicht over de Amstel.

De woningen beslaan ieder een verdieping van 160 m2 en hebben uiteenlopende karakters gekregen; van een familiehuis tot een geheel open loft. Studioninedots ontwierp voor de bovenste woning ook het volledige interieur.

Afmetingen balkons

De gevels en de balkons van Lofts aan de Amstel zijn uitgevoerd in wit prefabbeton. Het witte volume staat op een donkergrijze plint van basaltsteen, verwijzend naar de bekleding van de dijken en de kademuren in Amsterdam. De organisch gevormde balkons aan de voor- en achterzijde volgen de bewegingen van het meanderende park langs de kade en symboliseren de beweging van het water van de Amstel. De afmetingen van de balkons zijn exceptioneel: 2,5 meter diep en zo breed als de woning: 12,5 meter.

Led-strips

Door de balkons op een aantal plekken naar binnen te vouwen zijn dubbelhoge ruimtes ontstaan. Dit zorgt voor volop zon- en daglicht tot diep in de woningen. De beweging van de balkons wordt in het donker nog extra geaccentueerd door de geïntegreerde LED-strips en door het optisch effect van open en gesloten delen in het meebewegend hekwerk. In de vloeren van de balkons aan de voorzijde loopt een eveneens in het beton geïntegreerde, langgerekte plantenbak met de kromming mee die het duurzame karakter van het gebouw benadrukt.

Foto’s: Studioninedots – Peter Cuypers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.