De bouwsector herstelt zich in rap tempo. In het tweede kwartaal van 2015 steeg de omzet met 9,8% ten opzichte van een jaar eerder, in het eerste kwartaal van 2015 was dat nog 5%. Met name kleine bedrijven zagen hun omzet sterk stijgen. De verwachting is dat het herstel zich in 2016 verder door zal zetten. De prognose is dat de bouw in het algemeen met zo’n 3,5% zal groeien, de woningnieuwbouw zal naar verwachting zelfs met 6% groeien.
Dat de bouwsector zich herstelt, is ook goed nieuws voor de keukenbranche. Sinds het begin van de kredietcrisis in 2008 nam ook de omzet in die branche sterk af, maar 2015 was een goed jaar. In de eerste helft steeg de omzet in de keukenbranche met maar liefst 17%, zo blijkt uit de Kwartaalmonitor Detailhandel van het CBS.
Faillissementen
Keukenzaken zijn, net als sanitairzaken en woonwinkels sterk afhankelijk van de woningmarkt. Dat de laatste jaren weinig woningen verkocht werden, zorgde dus ook voor een dalende verkoop in keukens en badkamers. Het aantal keukenwinkels daalde tussen 2008 en 2014 van 1220 naar 1084. 177 keukenbedrijven gingen in die periode failliet.
Casco woningen
Maar nu de woningmarkt weer aantrekt, trekt dus ook de keukenbranche weer aan. Al deze nieuwe woningen moeten immers van een keuken worden voorzien. Wel is het zo dat nieuwbouwwoningen steeds vaker casco opgeleverd worden. Dat betekent dat kopers zelf een keuken moeten laten plaatsen en dit meerwerk mee moeten financieren in hun hypotheek. De kosten van de woning zelf zijn dus weliswaar lager, maar de keuken en badkamer moeten zelf betaald worden. Iedere bank heeft hier echter zijn eigen regels voor, waardoor de kosten niet altijd meegefinancierd kunnen worden. Kopers hebben dus eigen geld nodig om de keuken voor hun nieuwbouwwoning te financieren. Het is dan ook niet gek dat steeds meer consumenten dankbaar gebruik maken van de trend dat steeds meer keukenzaken showroommodellen tegen lage prijzen aanbieden. Daarnaast is de koopkracht van de consument toegenomen door het versoepelen van het recht op een bouwdepot.
Recordjaar
De keukenbranche speelt dus slim in op de aantrekkende woningmarkt en zal hier de komende jaren nog meer van kunnen profiteren. Zo zullen in 2017 naar verwachting nog meer huizen verkocht worden dan in 2016. De verwachting is dat 2017 het recordjaar 2006 zal benaderen, in dat jaar werden bijna 210.000 huizen verkocht.