Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Woningbouwproductie zakt weer in

Bouwend Nederland maakt zich grote zorgen over de woningbouwproductie. Na jaren waarin de stijgende lijn eindelijk weer leek te zijn gevonden, blijkt uit vorige week gepubliceerde CBS-cijfers dat de meeste stedelijke regio’s het geplande volume niet meer halen. Zorgwekkend is vooral ook dat de productie het meest achterloopt in die gebieden waar de nood het hoogste is.

2003 was het absolute dieptepunt in de woningbouwproductie, met een aantal van 64.837 gerealiseerde woningen. Door de uiteenlopende maatregelen slaagden regio’s er sindsdien in het tempo weer omhoog te krikken, tot 79.670 woningen in 2006, waarvan 72.382 nieuwbouw.

Groei stagneert
Aan die stijgende lijn lijkt echter nu alweer een einde te zijn gekomen. Het CBS stelt te verwachten dat er in de eerste helft van 2007 ongeveer evenveel woningen zijn gerealiseerd als in de eerste helft van 2006, hetgeen zou betekenen dat er ook dit jaar ongeveer 26.000 nieuwbouwwoningen zijn gerealiseerd.
Als deze ontwikkeling zich doorzet blijft de woningproductie in 2007 opnieuw bij ongeveer 72.000 nieuwbouwwoningen steken.

Bouwend Nederland vindt dat het in de afgelopen jaren gevoerde woningbouwbeleid er zeker aan heeft bijgedragen dat de woningbouwproductie is toegenomen. Uiteindelijk is het echter de markt die bepaalt of en hoeveel woningen er worden gebouwd. De inspanningen van het ministerie van VROM om vertragingen van bouwprojecten te voorkomen moeten dan ook onverminderd worden voortgezet, concludeert de brancheorganisatie.

Bron: Bouwend Nederland

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.