Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Woningconcept klimaatneutraal en energie+

Velux, fabrikant van dakramen, heeft een woningconcept ontwikkeld dat meer energie produceert dan het consumeert. Bovendien is alle energie die wordt gebruikt duurzaam. Dat resulteert in ‘Home for Life’, een energie+ woning, die het klimaat de energie terugbetaalt die nodig is geweest om het gebouw te produceren.

Velux wil zes van deze woningen gaan bouwen in Europa. De eerste is inmiddels opgeleverd in de buurt van Aarhus, Denemarken.

Optimaal
‘Home for Life’ maakt optimaal gebruik van zonne-energie. Het glasoppervlak van deze woning is twee keer zo groot als bij een traditionele lage energie woning. In de woning zijn in het dak en alle gevels vensters toegepast, wat zorgt voor voldoende natuurlijk daglicht tot diep in de woning. Zonnecollectoren zorgen voor het produceren van warmte en warm tapwater.

Alle dakvensters worden net als de toegepaste buitenzonweringen elektrisch aangestuurd met zonne-energie. Het geïntegreerde huissysteem regelt automatisch de instellingen, zoals natuurlijke ventilatie en warmtewering. Dit draagt bij aan een beter comfort en energiebesparingen in het dagelijks leven.

Lees verder onder de afbeelding

Holistisch
“Wij hebben een energie+ woning gebouwd die comfortabel is om in te leven en tevens een mooi ontwerp heeft. Dit staat centraal in de holistische benadering; zorgen voor een gezond en prettig binnenklimaat voor de bewoners, terwijl actief gebruik wordt gemaakt van duurzame zonne-energie.

Wij combineren hier de belangrijkste elementen van onze producten; daglichttoetreding voor licht en warmte in huis, het ’s nachts minimaliseren van warmteverlies en het beheersen van het binnenklimaat,” zegt Michel Kalis van Velux Nederland.

Test
Met het Model Home 2020 project wil Velux concreet laten zien hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd. Na de oplevering zal de woning worden getest op energieverbruik en -productie door er een gezin in te laten wonen, consumeren en produceren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.