Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Woningcorporatie bouwt alleen nog maar in hout

Woningcorporatie Fien Wonen is van plan om geen nieuwbouwwoningen meer van beton te bouwen, maar alleen nog maar van hout. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Als alles volgens plan verloopt, zal de eerste houten woning tussen 2020 en 2024 gereed zijn. De woningcorporatie uit Hardenberg-Giessendam is ook van plan andere natuurvriendelijke materialen te gebruiken. “Beton, PVC, staal en aluminium zijn erg milieuvervuilend. De uitstoot van CO2 is enorm. Nu is emissiereductie niet de kernzaak van een woningcorporatie, maar we móeten veranderen,’’ aldus Directeur Elisabeth ter Borg van Fien Wonen in gesprek met het AD.

Voldoende hout

Ter Borg stelt dat er genoeg productiebossen in Nederland zijn om de overstap naar hout te maken. Nu wordt dat hout volgens haar nog vooral gebruikt als biomassa bij vuilverbranding. Ook geeft ze aan dat de kwaliteit van hout, dankzij de ontwikkeling van CLT (cross-laminated timber) veel beter is dan vroeger.

Samen stoppen

Ter Borg probeert andere corporaties te overtuigen dezelfde stap te zetten ,,Samen kunnen we echt iets veranderen. De komende tijd moeten er in Nederland zo’n 250.000 sociale huurwoningen worden bijgebouwd. Moet je je voorstellen wat voor macht wij als corporaties hebben als we gezamenlijk zeggen dat we stoppen met al dat beton.’’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Woningcorporatie bouwt alleen nog maar in hout

  • Jan

    Fien Wonen zit in Hardinxveld-Giessendam en niet in Hardenberg 😉

  • Arie Mooiman

    Voldoende productiebos in Nederland? Lijkt mij onmogelijk. We importeren 6 miljoen m3 hout per jaar en de zelfvoorziening is slechts enkele %. Zie de informatie op de website van Stichting Bos en Hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.