Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Woningcorporaties actiever in oude wijken

De woningcorporaties Ymere en Woonmaatschappij gaan na hun fusie extra aan de slag met het aanpakken van dertien oude wijken in de regio Amsterdam. De nieuwe corporatie wil de woningproductie in die buurten flink verhogen, dat zegt bestuursvoorzitter Lex Pouw van Ymere in een toelichting op de fusieplannen. Door het samengaan kunnen de corporaties 200 miljoen euro extra investeren in vastgoed.

Grootste van Nederland
Ymere en Woonmaatschappij willen hun fusie rond hebben per 1 januari 2008. Daarmee ontstaat de grootste woningcorporatie van Nederland, met 75.000 woningen. Ymere en Woonmaatschappij zijn nu actief in Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer en Almere. Een fusie moet de regionale rol sterker maken, aldus bestuursvoorzitter Pouw. De corporatiegigant heeft geen landelijke ambities.

Dertien wijken in Amsterdam en de omliggende gemeenten hebben volgens Pouw een forse verbeterslag nodig op punten als woonkwaliteit, sociale kwaliteit, voorzieningen, groen en veiligheid. Naast woningen zullen de corporaties daarom ook steeds meer investeren in scholen, betaalbare bedrijfsruimte en zorg- en welzijnsvoorzieningen.

Achter de voordeur
Beide corporaties willen verder individuele problemen van bewoners ‘achter de voordeur’ zo snel mogelijk signaleren en daarvoor samen met maatschappelijke organisaties praktische oplossingen zoeken. De gemeenten Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer hebben volgens Pouw al ingestemd met het samengaan. De fusie moet nog wel worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en het ministerie van Volkshuisvesting.

De fusiecorporatie zal volgend jaar onder de naam Ymere verder gaan en haar hoofdkantoor hebben in Amsterdam. Lex Pouw is de beoogde bestuursvoorzitter. De komende vijf jaar investeert de nieuwe corporatie in totaal ongeveer 5,4 miljard euro. Woonmaatschappij (30.000 woningen) is al het resultaat van vijf eerdere fusies. Ymere (45.000 woningen) is op 1 januari 2004 ontstaan uit een fusie van Woningbedrijf Amsterdam en Woningstichting WVA uit Almere.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.