Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Woningcorporaties testen warmte uit gevels

Woningstichting Compaen uit Helmond en woningcorporatie Trudo uit Eindhoven onderzoeken in samenwerking met het Europees Envision consortium de toepassing van een nieuwe, duurzame warmtebron: warmte uit gevels. Door middel van speciale gevelpanelen in combinatie met een warmtepomp, kan warmte worden gewonnen om het huis van tapwater en verwarming te voorzien. Dit duurzame warmteconcept, de warmtewin-gevel, is ontwikkeld met behulp van Europese subsidie in een project genaamd “ENVISION”. Compaen en Trudo investeren allebei in duurzaamheid en voeren daarom samen met het Envision consortium deze pilot uit bij zes sociale huurwoningen in Helmond en in Eindhoven.

Bij drie woningen van Compaen en twee woningen van Trudo zijn warmtewin-gevels, warmtewin-panelen en een warmtepomp geplaatst. Bij de derde woning van Trudo is een complete warmtewin-berging geplaatst, uitgerust met volledige installatie en warmtewinpanelen. Doel van de pilot is om bestaande woningen met relatief lage investeringen aardgasvrij en energie positief te maken.

Werking

Het principe van ENVISION is als volgt: bestaande woningen worden goed geïsoleerd en krijgen een warmte-winnend ‘omhulsel’. Op het dak worden zonnepanelen geplaatst en aan de gevels worden de warmte-oogstende panelen bevestigd. De bestaande CV-installatie wordt vervangen door efficiënte en duurzame warmtepompen. Ook is het mogelijk dat de berging van de woning met warmtewin-panelen en warmtepomp wordt uitgevoerd, waardoor de gevel van de woning buiten de renovatie kan blijven. Op de door Emergo ontwikkelde gevelpanelen is een door TNO en AkzoNobel ontwikkelde zon-absorberende coating aangebracht. Dankzij deze coating wordt warmte uit zonlicht geoogst, zelfs wanneer er lichte kleuren worden toegepast.

Deze ENVISION pilot is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Europese Unie en wordt gecoördineerd door TNO. Trudo en Compaen stellen de woningen beschikbaar. Het doel van de pilot is om de toepassing in de praktijk te toetsen en om te onderzoeken in welke mate het concept bijdraagt aan het aardgasloos maken van bestaande woningen en de energietransitie. De resultaten van de pilot worden later dit jaar bekend gemaakt.

Kijk voor meer informatie over dit innovatieve concept op https://www.energy-envision.eu/

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.