Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Woningen verzakken door lek in damwand

Donderdagavond zijn zes woningen aan de Vijzelgracht verzakt nadat er een lek in een damwand van de Noord-Zuidlijn was ontstaan. Rond 22.00 uur begonnen de woningen te zakken waardoor ernstige schade ontstond. Door de druk zijn enkele ramen gesprongen. De brandweer heeft de bewoners van de verzakte woningen geëvacueerd. Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen.

De verzakte woningen zijn door Bouw- en Woningtoezicht onbewoonbaar verklaard. De bewoners van de panden verblijven tijdelijk bij familie of in een hotel.

Het lek in de damwand ligt op 13 meter diepte. Door dit lek stroomde grondwater en zand de bouwput van de Noord-Zuidlijn in. Naastgelegen panden, waarvan de fundering rust op deze zandlaag, verzakten hierdoor.

Kunsthars
De dam wordt gestabiliseerd en het lek wordt gedicht door middel van het injecteren van grote hoeveelheden kunsthars. Daardoor is de situatie van de woningen vrijdagochtend volgens het Projectbureau Noord/Zuidlijn stabiel. De oorzaak van het lek is nog onbekend.

Bron: Nieuws.nl

Update 30-06-2008:

Lek in damwand Noord-Zuidlijn door ‘vervorming’
Door de vervorming ter hoogte van de Sixhavenweg in Amsterdam-Noord lekte er afgelopen vrijdag water in de bouwput. Volgens de woordvoerder is er geen moment gevaar geweest voor de omgeving of voor de bouw van het metrotraject.

Het mankement deed zich voor bij een zogenoemd stempelraam. Dat bestaat uit stalen balken aan de binnenkant van een damwand, die de wand moet voorzien van tegendruk aan grond en water. Tijdens werkzaamheden vrijdagmiddag moet een van de balken iets zijn verschoven, waarna de vervorming ontstond.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.