Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Woningfabriek Plegt-Vos reduceert CO2-uitstoot tot mogelijk 80%

Plegt-Vos start dit voorjaar met de productie van kant-en-klare woningen in een volledig gerobotiseerde woningfabriek in Almelo. Dankzij de gerobotiseerde bouwmethode reduceert de Huizenfabriek 35% CO2-uitstoot per woning in vergelijking met een traditioneel gebouwde woning. De besparing kan oplopen naar 80% wanneer er in 2023 over wordt geschakeld naar houten casco’s in plaats van betonnen. De cijfers zijn gevalideerd door TNO.

Theo Opdam, directeur-eigenaar Plegt-Vos, zegt hierover: “We zijn heel blij met de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek door TNO. Dit bevestigt dat de Huizenfabriek niet alleen sneller en goedkoper is dan traditionele bouw maar ook heel veel duurzamer. De besparing van 35% CO2-emissie per woning staat gelijk aan ruim 1 keer de aarde rondrijden met een benzineauto”. Naast een de CO2-besparing zorgt deze industriële manier van bouwen er ook voor dat er nauwelijks nog sprake is van bouwafval. Dit daalt door bouwen in de Huizenfabriek met maar liefst 70%.

woningfabriek
Impressie Huizenfabriek in Almelo

Traditioneel versus industrieel

Plegt-Vos vergeleek de CO2-uitstoot in de productie- en bouwfase, inclusief gebruikte materialen en transport, van een traditioneel gebouwde woning met die van een woning gebouwd in de eigen Huizenfabriek. Ook is het verschil in impact onderzocht van betonnen casco’s versus houten casco’s. Dit onderzoek is onlangs gevalideerd door TNO. De CO2-besparing wordt gerealiseerd door:

  • Toepassing van biobased materialen (voornamelijk hout);
  • Efficiënter transport door prefabricage;
  • Slimmer ontwerp en hierdoor minder materiaalgebruik;
  • CO2-opslag in het hout van de woningen.

Gerobotiseerde woningfabriek

Met de gerobotiseerde fabriek wil Plegt-Vos een oplossing bieden voor de groeiende behoefte aan meer en betaalbare woningen in Nederland. Theo Opdam: “We geven de keten op een nieuwe manier vorm en beperken verspilling tot het minimum. Onze robots zorgen voor snelheid en kwaliteit waarmee we het bouwproces sneller, betaalbaarder én duurzamer maken.”

Complete woningen én woningcomponenten

De fabriek produceert naast kant-en-klare woningen en woningcomponenten voor grondgebonden woningen en appartementsgebouwen, ook standaard renovatie- en verduurzamingsoplossingen voor bestaande bouw. Dit zijn volledige woningen tot woningdelen zoals gevels, daken, binnenwanden en complete badkamers. Alles wordt compleet en kant-en-klaar vanuit de fabriek geleverd. Doordat het gehele bouwproces in de fabriek wordt geïntegreerd, kan op de bouwlocatie de woning in enkele dagen tijd afgemonteerd worden.

10.000 woningen per jaar

De eerste fabriekshal die dit voorjaar in productie gaat, start met een capaciteit van 30 woningen per week. De komende vijf jaar breidt Plegt-Vos de Huizenfabriek uit naar vijf fabriekshallen waarmee vanaf medio 2026 tot circa 10.000 woningen per jaar worden gebouwd.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.