Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Woningverhuurders worden energiebewuster

Uit onderzoekresultaten van Direct Wonen, marktleider in de particuliere woningverhuur, blijkt dat de meerderheid van verhuurders hun verhuurde woonruimten voorzien van aparte gas- en energiemeters.

Uit het onderzoek blijkt dat 59 procent van de verhuurders hun huurwoningen voorzien van aparte gas- en energiemeters om zo het verbruik te monitoren en te verminderen. Mede door de stijgende energieprijzen wordt deze groep steeds energiebewuster. Verhuurders geven aan dat door het gebruik van de meters ook huurders zich steeds bewuster bezig gaan houden met energiebesparingen.

Energiecertificaat
In het verleden werd hier nauwelijks tot geen aandacht aan besteed door zowel de huurders als de verhuurders. Ook de invoering van het energieprestatie certificaat heeft een bijdrage geleverd aan deze bewustwording. Vanaf 1 januari 2009 zijn verhuurders verplicht dit certificaat te overleggen aan hun huurders.

Dankzij het energiecertificaat krijgen potentiële huurders een duidelijker beeld op de energiekosten die ze zullen mogen verwachten. Zo zorgt het certificaat ervoor dat woningen energiezuiniger worden wat op zijn beurt zal leiden tot een lagere uitstoot van broeikasgassen.

Kostenbesparing
Een energiemeter is een meetinstrument dat het energieverbruik van apparaten en de daarmee gemoeide kosten, registreert. Met de energiemeter wordt de hoeveelheid energie die een huishouden verbruikt inzichtelijk.

Het uiteindelijke voordeel voor de verhuurder en huurder zijn energie- en kostenbesparing. Het nadeel is wel dat er voor elk apparaat waarvan het energieverbruik gemeten moet worden een aparte energiemeter nodig is, echter de meerderheid van de verhuurders geeft aan dit er graag voor over te hebben.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.