Dinsdagnacht heeft de Eerste Kamer, ondanks de aanvankelijke bezwaren van senator Adri Duivesteijn, ingestemd met het woonakkoord. Duivesteijn had grote bezwaren tegen de verhuurdersheffing voor woningcorporaties, maar bond na toezeggingen van minister Blok uiteindelijk in. De heffing gaat de overheid 1,7 miljard euro opleveren.
Stimuleren van de bouw
Het woonakkoord is bedoeld om de bouw en daarmee de werkgelegenheid te vergroten, energiebesparing te stimuleren, starters te helpen en scheefwonen in de huursector tegen te gaan. Een aantal belangrijke maatregelen uit het akkoord zijn:
- Het tijdelijk verlaagde btw-tarief voor renovatie en onderhoud blijft tot eind 2014 gelden.
- Er komt een investeringsfonds van 150 miljoen euro voor energiebesparende maatregelen. Zowel verhuurders als woningbezitters kunnen hierop aanspraak maken.
- De overheid stelt 50 miljoen euro beschikbaar voor ongeveer 11.000 startersleningen.
- Het wordt mogelijk om naast een hypotheek een tweede lening af te sluiten tot 50 procent van de waarde van een woning. Deze tweede lening is niet aftrekbaar.
Stem hieronder op onze poll:
Het woonakkoord is een feit. Wat is uw reactie?
- De maatregelen zijn onvoldoende om de bouw uit het slop te trekken. (61%)
- Ik weet het nog niet. (28%)
- Heel goed, dit gaat de bouw stimuleren. (11%)

Een grote stimulans zou zijn om de btw op de te gebruiken materialen ook naar 6% te brengen. Deze belasting op grondstoffen is killing voor de consument. Trouwens bij de introductie van dit satanisch belastingsysteem zou het gaan om een TIJDELIJKE maatregel.
De Conclusie is aan u.
Het verlaagde btw-tarief geldt tot 1 januari 2015. Zie http://www.bouwendnederland.nl/praktijkinformatie/verlaagd-btwtarief Excuus voor de verwarring.
“Het tijdelijk verlaagde btw-tarief voor renovatie en onderhoud blijft tot 1 maart 2014 gelden.” Dit wordt toch verlengt tot 1 maart 2015!?