Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Woonhuis 2.0 krijgt keurmerk PassiefBouwen


Op zaterdag 6 maart wordt in Amsterdam op het Steigereiland het eerste PassiefBouwen Keurmerk uitgereikt aan Faro architecten voor hun woonhuis 2.0.

Na het succes van een energie-efficiënte woning op Steigereiland, heeft FARO voor een tweede versie op een Passief huis ingezet. Dit woonhuis 2.0 is energie-neutraal en is volgens de normen van Cradle to Cradle gebouwd.

Keurmerk PassiefBouwen
Deze woning krijgt nu als eerste in Nederland het Keurmerk van PassiefBouwen voor een gebouwd project. Eerder kreeg deze woning al het PassiefBouwen Keurmerk voor het ontwerp. Dit keurmerk wordt uitgereikt aan projecten die aan de strenge eisen van Passief bouwen voldoen.

Met controles tijdens de bouw, een blowerdoortest en controle van de ventilatieinstallatie bij oplevering en op het eerst mogelijke moment een infraroodcontrole wordt getest of het project conform het ontwerp en volgens passiefnormen is gebouwd.

Energie neutraal
Woonhuis 2.0 is energie neutraal. Dit wordt bereikt door de woning op passiefhuis niveau te brengen met een isolatiewaarde van Rc=10; drievoudige beglazing, volledige kierdichting en een WTW installatie. Lucht wordt gekoeld of verwarmt door een Sole warmtewisselaar twee meter onder de woning.

De resterende benodigde energie wordt opgeleverd door warmwater collectoren voor ruimteverwarming en tapwater. Deze zijn in de kroonlijst van de gevels geïntegreerd. De temperatuur wordt zo nodig opgevoerd door middel van een luchtwater warmtepomp. Elektra wordt geleverd door twee Donqi windturbines en 6 m2 PV panelen. Regenwater wordt hergebruikt voor toiletten en wasmachine. De houten gevel wordt gebrand ipv geïmpregneerd.

Foto’s: Hans Peter Föllmi


Aanvullende gegevens

Typologie woonhuis
Locatie Steigereiland IJburg, Amsterdam
Architect FARO Architecten bv
Opdrachtgever Fam. Weijnen-Feikema
Aannemer Kerkhofs Montagebouw
Milieuadvies Trecodome
Constructeur Pieters Bouwtechniek
Installaties Aitec
Houtconstructie Finnforest
Gevelconstructies Timmerfabriek Overbeek
Vacuümcollectoren Elco
Windenergie DonQi
Isolatie Warmteplan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.