Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Woonstad Rotterdam plaatst fijnstoffilters

Woonstad Rotterdam gaat fijnstoffilters plaatsen in ruim tachtig woningen in de Rotterdamse wijk Overschie. Inmiddels is de eerste woning voorzien van het systeem. Hierna wordt zo snel mogelijk overgegaan tot het plaatsen van het systeem in de andere woningen van het complex. Uit eerdere proeven blijkt dat deze fijnstoffilters een groot deel van het zeer fijne stof (PM10 en PM2,5) tegenhouden. De hoge concentratie fijnstof is in Overschie al jaren een probleem.

Hoge concentraties
De Rotterdamse wijk Overschie ligt aan de snelwegen A13 en A20. De nabijheid van deze snelwegen leidt al jaren tot hoge concentraties fijnstof in de wijk. Dit was in 2006 reden voor Woonstad om onderzoek te doen naar ventilatiesystemen waarin fijnstoffilters zijn verwerkt. Daaruit bleek dat een groot deel van de PM10 deeltjes door het toegepaste filter werd tegengehouden, waardoor het binnenklimaat van de woningen substantieel verbeterde.

Zo kan ín de woningen worden voldaan aan de toekomstige Europese eis voor fijnstof in de buitenlucht, en zelfs aan de advieswaarden vanuit de internationale gezondheidssector. Om ook aan de gezondheidseisen voor PM2,5 te voldoen, worden nu filters met nog betere kwaliteit toegepast.

Verhogen woongenote
Dominique Strörmann, regiodirecteur bij Woonstad: ‘De snelweg kunnen we niet wegnemen en we kunnen mensen niet vragen de hele dag ramen en deuren gesloten te houden. We willen met het plaatsen van fijnstoffilters onze klanten de mogelijkheid bieden om te kiezen voor gefilterde lucht en daarmee het woongenot verhogen.

Behalve dat het ventilatiesysteem fijnstof en stank tegenhoudt, draagt het ook bij aan de geluidsisolatie en leidt het systeem tot een lager energieverbruik.’ Woonstad Rotterdam doet dit project in samenwerking met de deelgemeente Overschie, de DCMR Milieudienst Rijnmond, de Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting en de GGD Rotterdam- Rijnmond.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.