Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Woontoren met EPC van nul

Lingotto, Hurks en APF bouwen een 73 meter hoge energieneutrale woontoren met 160 huurappartementen aan de Amstel in Amsterdam. Eind oktober start de bouw van het zogenoemde @Home Amstelkwartier.

De bovengenoemde initiatiefnemers voor de ontwikkeling van deze woontoren wonnen in oktober 2013 met dit concept de tender die de gemeente Amsterdam voor de locatie uitschreef: de eerste energieneutrale woontoren van Nederland. De realisatie is in handen van Hurks bouw, die het gebouw over anderhalf jaar zal opleveren aan Amvest Investment Management voor het Amvest Residential Core Fund.

EPC van nul

@Home Amstelkwartier is de eerste woontoren in Nederland met een energieprestatie-coëfficiënt (EPC) van nul. Dit wordt onder meer bereikt door de toepassing van circa 2.500 m2 PV-panelen. Om elektriciteit op te wekken voor de woningen zijn, zowel op het dak als op een deel van de gevels, de panelen in het ontwerp geïntegreerd.

Prefabbeton

@Home Amstelkwartier is een gezamenlijke ontwikkeling van Lingotto, APF International en Hurks. Het ontwerp is van Mecanoo Architecten uit Delft. De woontoren wordt opgebouwd uit geïntegreerde prefab sandwich gevelelementen uit de fabriek van Hurks prefabbeton, waarbij de gevels geheel afgewerkt en beglaasd op de bouwplaats worden geleverd en gemonteerd. Hierdoor bedraagt de bouwtijd slechts anderhalf jaar en blijft de overlast voor omwonenden beperkt.

Hoogstedelijk woon- en werkmilieu

Het gebouw bestaat uit 160 appartementen van 50 tot 75 m2, met een eigen berging in de onderbouw, 52 parkeerplaatsen, een fietsenstalling voor circa 250 fietsen en 500 m2 commerciële ruimtes.

Het Amstelkwartier wordt momenteel ontwikkeld tot een echte Amsterdamse stadswijk met een hoogstedelijk woon- en werkmilieu met trendy cafés, een stadspark en jachthaven met watersportfaciliteiten.

Beeld: CIIID/ZesxZes/Mecanoo

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.