Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Woonwijk gerenoveerd tot passiefhuis


In de Roosendaalse wijk De Kroeven worden 133 sociale huurwoningen gerenoveerd tot passiefhuis, in opdracht van woningcorporatie Aramis/AlleeWonen. Onder meer een nieuwe thermische schil van houtskeletbouw elementen draagt bij aan de aanzienlijke energetische verbetering van de woningen.

Deze ondergaan een complete metamorfose, terwijl de bewoners in hun huis kunnen blijven wonen. Dat kan omdat de nieuwe prefab gevel- en dakelementen in één dag worden gemonteerd. Om dat te kunnen doen wordt eerst het metselwerk buitenblad gesloopt. Vervolgens wordt de fundering aangepast middels een betonnen opstorting, zodat de houtskeletbouw elementen er op kunnen worden gemonteerd. In totaal duurt dit vijf dagen, waarbij de woning alleen op de vijfde dag ‘open’ is.

Gevelelementen
De elementen die aannemer VDM Woningen toepast, bestaan uit houten I-liggers. Ze hebben een dun lijf, waardoor ze nauwelijks koudebrugwerking hebben. De elementen zijn gevuld met cellulose. Bij het inblazen is precies berekend hoeveel isolatiemateriaal in het element moet passen, zodat er geen luchtlekken ontstaan.
De gevelelementen zijn afgewerkt met een DHF-plaat (Dampfoffener Holzfaserplatte) aan de buitenzijde en een OSB-plaat aan de binnenzijde. Deze is dampdichter dan de DHF-plaat. Een dampopen folie is in dit geval niet nodig, omdat cellulose vocht kan reguleren.
De gevelelementen worden voorzien van verticale regels. Daarop komen weer horizontale regels, waarop shingles van leisteen worden aangebracht.

Dakelementen
De dakelementen zijn opgebouwd op een vergelijkbare manier als de gevelelementen. Alleen zit er in plaats van de OSB-plaat aan de binnenzijde een spanoplaat met dampremmende folie. De dakelementen zijn afgewerkt met PVC dakbedekking, waarop roeven zijn aangebracht. Daardoor ziet het dak eruit als was het van zink.
Bewoners gaan volgens berekeningen 1000 tot 1200 m3 gas per jaar besparen, wat overeenkomt met een besparing op de stookkosten van 65 euro per maand.

Nevenaanneming
Het project is aanbesteed volgens het principe van nevenaanneming. Coördinerend aannemer is de Van Ieperen Groep, die tevens zorgt voor het sloopwerk, het isoleren van de begane grondvloer en het binnentimmerwerk. VDM Woningen past de fundering aan en vervangt de gevels en de daken, betrokken installateur is Brink Climate Systems en de firma Van Keulen werkt de gevels van de woningen af met leisteen. De renovatie duurt tot ongeveer maart 2011.

Foto’s: VDM

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.