Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Ymere renoveert Greinerschool Haarlem

De gemeente Haarlem en woningcorporatie Ymere hebben overeenstemming bereikt over de aankoop en ingrijpende renovatie van de Greinerschool aan de Voorhelmstraat 25 in het Rozenprieel in Haarlem. Onlangs is het eerste huurcontract met Scholen met Succes getekend, een van de vele huidige gebruikers uit het pand. Ymere gaat de voormalige huishoudschool verbouwen tot kleinschalige bedrijfsruimten voor (startende) ondernemers, atelierruimten voor kunstenaars en maatschappelijke doeleinden. De bouw start in het najaar van 2008.

Renovatie van monumentaal pand
Het monumentale pand biedt op dit moment huisvesting aan kunstenaars en kleine bedrijfjes. Sinds 2003 is Ymere in gesprek met de gemeente Haarlem en vereniging VORK (belangenvereniging van de huurders) over de restauratie van het gebouw.

Naast overeenstemming over de aankoop van het pand heeft Ymere nu ook overeenstemming met VORK over de wijze van renovatie en de terugkeer van kunstenaars en bedrijfjes in het gerenoveerde pand.

Verschillende functies in en voor de buurt
Ymere wil de buitenkant van het pand in tact houden en restaureren. Om het gebouw geschikt te maken voor verschillende functies die bij de buurt passen, zal de indeling binnen in het pand wel veranderen. Het Amsterdamse architectenbureau Van Stigt heeft een plan gemaakt voor de restauratie.

Naast de kunstenaars en bedrijfjes die nu zijn aangesloten bij de vereniging Vork komen er in het pand ook maatschappelijke voorzieningen die aansluiten bij de behoefte in de buurt. Naar verwachting kan het gerestaureerde pand eind 2009 haar deuren openen.

Behoud van monumenten
Ymere hecht grote waarde aan het opknappen van monumentale panden in buurten. In Amsterdam heeft Ymere recent het gebouw Het Sieraad en de Timorschool gerestaureerd. Beide gebouwen zijn multifunctionele centra geworden, met een hoge toegevoegde waarde voor de buurt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.