Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Zeewier als isolatie

Architectuurstudio Vandkunsten heeft voor Realdania Byg een houten vakantiehuis ontworpen op het eiland Læsø in Denemarken.  Bijzonder aan het vakantiehuis is de toepassing van zeewier als binnen- en buitenisolatie.

Bouwmateriaal

Zeewier kan 150 jaar lang mee en werd in het verleden ook als bouwmateriaal toegepast. Op het eiland Læsø zijn ook oude zeewierhuizen gerestaureerd. Het huis is super duurzaam (negatieve CO2 footprint!), heeft een mooie zachte gevel en heeft een prettig binnenklimaat. In het nieuwe zeewierhuis zijn twee vakantieappartementen, die staan nu te koop.

[fotoplayer]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

6 reacties op “Zeewier als isolatie

 • Het ziet er in ieder geval prachtig uit!

  Alex

 • Hello there,

  Thanks for reacting to the news about our Modern Seaweed House on the small Danish island, Læsø.

  I do not understand Dutch very well, but I noticed the word ‘borax’ – and I must immediately stress that seaweed (eelgrass; Zostera Marina) as we use is naturally resistant to any ‘attacks’ from fungi, rot, mice, insects etc. probably because the high content of salts.
  The seaweed is not suited for granulate/blowing. It looses its insulating propertieds when chopped up into small parts, and then it will deterioate faster.
  The life span of seaweed is surprising – one meter will last at least a hundred years.
  Also, it does not smell – a question we get often. But try and visit the old seaweed houses on Læsø and you’ll find out.
  Finally, I just wish to say that the lambda value has been tested at German laboratories to be quite similar to that of mineral wool; about 0,040.
  I hope this helps a little.
  I can recommend our new video on You Tube – search ‘Modern Seaweed House’, it’s got English subtitles 🙂

  Best,
  Jorgen Sondermark,
  Project Manager
  Realdania Byg

 • Als spouwisolatie vanwege de lage lambdawaarde van 0,048 niet echt geschikt, maar ik lees dat het niet chemisch behandeld wordt dus een mooi product!

 • Nicole Boumans

  Het ziet er prachtig uit bij oplevering. Maar ben benieuwd hoe de buitenkant er na een jaar uit ziet onder de bomen?

 • John

  Kunnen ze een dergelijk product niet zodanig prefabriceren dat het te verwerken valt als spouwisolatie, of is dat al mogelijk; gezien de zinsnede ‘Bijzonder aan het vakantiehuis is de toepassing van zeewier als binnen- en buitenisolatie’.

 • sjoerd nienhuys

  Interessant. Een probleem met zeewier is dat je het moet conserveren en goed drogen. Borax is een middel dat wel gebruikt wordt, maar ook insectenwerende chemicalieen of planten zijn noodzakelijk. De bouwmethode heeft veel vergelijkende technieken als bouwen met stro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.