Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Festival ‘BENG! Zo doe je dat’

Het grote plaatje, maar ook de diepte in. Voor wie in één keer bij wil worden gepraat, maar ook voor wie het naadje van de kous wil weten over een specifiek deelonderwerp. De laatste inzichten rondom de regelgeving voor Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) komen op 30 januari 2020 aan bod op het ZEN Festival BENG in de Mauritskazerne in Ede. Organisatie is in handen van het Lente-akkoord/Platform ZEN.

Dit is zeker niet de eerste BENG-bijeenkomst voor het Lente-akkoord. Het platform voor zeer energiezuinige nieuwbouw – een samenwerking tussen Bouwend Nederland, Aedes, Neprom en NVB, ondersteund door het Ministerie van BZK – organiseert met koplopers onder ontwikkelende bouwers al enkele jaren themasessie met oog op de opvolger van de EPC. Kernvraag: hoe gaan die regels uitpakken voor nieuwbouwwoningen?

“Het is nadrukkelijk de bedoeling om met het festival een breder publiek te trekken dan onze vaste club deelnemers”, zegt Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord en het platform ZEN (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw). “We mikken op 250, maximaal 300 aanwezigen.”

Waarom moeten aannemers naar het festival?

“Je wordt in één klap bijgepraat over de nieuwe BENG-regelgeving. Voor bouwers die al naar onze sessies komen is er volop verdieping. We beginnen met een plenair programma, daarna zijn er specifieke deelsessies waarin we de diepte in gaan. Aansluitend is er een borrel. Ook wil ik plek creëren voor een kleine innovatiemarkt, waar nieuwe producten te zien zijn.”

Waar gaat het in de deelsessies zoal over?

“Onderwerpen als BENG in relatie tot hoogbouw, utiliteitsbouw en betaalbaarheid in de sociale woningbouw. Ook de software om te rekenen aan BENG – Uniec 3 – is tegen die tijd klaar en zal worden toegelicht. Bouwers die al praktijkervaringen hebben opgedaan met zeer energiezuinige nieuwbouwprojecten en mee hebben gedaan aan een onderzoek van TNO komen aan bod en presenteren hun bevindingen. En BENG in relatie tot oververhitting – de TOjuli – maakt ook zeker deel uit van het programma in januari.”

Nieuwe brochure en prijs

Op het festival wordt ook een nieuwe versie van de brochure Woningbouw volgens BENG aangeboden. Daarin zijn twaalf woningbouwprojecten van bouwers uit de themagroep BENG en TOjuli doorgerekend aan de hand van de dan nieuwe software op de BENG-eisen. Ook wordt er een prijs uitgereikt voor het Zeer Energiezuinige Nieuwbouw-project dat de hoogste beoordeling heeft gekregen van bewoners.

Aanmelden kan via lente-akkoord.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.