Het behouden van kennis en kunde is de grootste bedrijfsuitdaging in de bouw. Meer dan de helft van de ondernemers in de techniek, bouw en industrie (55%) gaat ervan uit dat dit een hinderpaal wordt de komende jaren.
Duurzame inzetbaarheid
Het vinden van kwalitatief personeel wordt met 50 procent gezien als de op één na grootste uitdaging binnen deze drie sectoren. Dit blijkt uit de MKB Marktmonitor van Technicum en Unique uitgevoerd in samenwerking met Motivaction. Er zijn in totaal 672 mkb’ers ondervraagd over duurzame inzetbaarheid en de bedrijfseconomische en personele ontwikkelingen van hun bedrijf.
Starters op de arbeidsmarkt
In de techniekbranche wordt het vinden van kwalitatief personeel de komende jaren gezien als de grootste personele uitdaging (64%). In deze sector zijn er ook grote kopzorgen wat betreft de starters op de arbeidsmarkt. Starters zouden onvoldoende voorbereid zijn op de huidige arbeidsmarkt.
Technische bedrijven
Adriaan Belonje, directeur Technicum: ‘Een van de grootste redenen dat werknemers vertrekken bij technische bedrijven is pensionering. Deze oudere werknemers laten echter een gat aan kennis en ervaring achter. Niet alleen die uitstroom, maar ook de afname van instroom zorgt voor een probleem. Het is belangrijk om hier als bedrijf op in te spelen en deze zorgen weg te nemen door het ondernemen van actie.’
Mijn man werkt in de techniek. Tenminste als ze hem inhuren want hem een vaste aanstelling aanbieden is er niet meer bij sinds hij midden veertig is geweest. Want dezelfde mensen die zitten te roepen om technische krachten roepen ook heel hard dat je oudere werknemers moet demotiveren omdat ze altijd ziek zijn of niet zo veel produceren als jongere werknemers. Daarbij zijn ze veel te duur. En ze een dagje meer vrij gunnen per jaar is toch echt van de zotte. Daarbij komt nog dat ze een te hoog salaris moeten hebben.
Allemaal leugens. Mijn man werkt al meer dan 35 jaar en moet nog meer dan tien jaar werken. Zijn salaris is lager dan mijn collega’s van midden dertig. Bij ieder bedrijf waar hij wordt ingehuurd moet hij de problemen en werkzaamheden oplossen die men met de eigen (veelal jongere) werknemers niet voor elkaar krijgt. Het liefst wil ieder bedrijf hem in de flexibele schil behouden. Maar een vaste aanstelling is er niet bij.
Waarom zijn er geen goede technici te krijgen? Omdat vele bedrijven werken met “bureaumensen”. Zowel technische constructeurs als op personeelszaken (human resource heet dat tegenwoordig). Die begrijpen vanachter hun bureau niet wat er in de praktijk nodig is om de bedachte plannen uit te voeren. Meestal wordt dat opgelost met nog meer mensen aan een bureau. De kosten daarvoor zijn zo hoog dat er beknibbeld wordt op het personeel “op de werkvloer”. Het salaris van degenen die de techniek verzinnen en die de techniek uitvoeren, ligt ver uit elkaar. Dus is het niet verwonderlijk dat het animo voor het werk dat mijn man doet, erg laag is.