Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Zorgen politiek om concept BENG-eisen

GroenLinks is bezorgd over de nieuwe concept BENG-eisen voor nieuwbouw. De partij vreest dat de eisen tot een groter stroomverbruik zullen leiden en wil daarom opheldering van het kabinet. In 2020 worden nieuwe energie-eisen van kracht voor nieuwe gebouwen. Deze eisen worden de BENG-eisen genoemd, wat staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw.

Vorige week presenteerde het ministerie van Binnenlandse Zaken de voorlopige eisen op een congres. Dat veroorzaakte nogal wat rumoer in de markt, omdat deze eisen veel soepeler lijken dan eerder werd aangenomen.

Fossiele gehalte

Gedeeltelijk heeft die versoepeling te maken met een andere manier van rekenen in de rekensoftware. Daarin worden namelijk aannames gedaan over het ‘fossiele’ gehalte van het elektriciteitsnet.

Tot nu toe werd altijd gerekend met een gemiddeld omzettingsrendement van 39% (hoeveel fossiel is er nodig voor de elektriciteit uit het stopcontact?). Maar dat getal klopt niet, vindt het ministerie nu. Het elektriciteitsnet is veel schoner geworden. En in de nabije toekomst worden nog verschillende duurzame projecten opgeleverd en kolencentrales gesloten, zo is de verwachting.

Infraroodpanelen

Kortom, we kunnen volgens het ministerie beter rekenen met een rendement van 69%. Dat betekent dat ‘elektriciteit uit het net’ in de rekensoftware veel beter gewaardeerd gaat worden bij BENG. En dat relatief onzuinige elektrische verwarmingstechnieken, zoals infraroodpanelen en elektrische vloerverwarming (met een COP van 1), gunstiger scoren dan bijvoorbeeld een dure maar zuinige warmtepomp.

Daarover willen GroenLinks-kamerleden Tom van der Lee en Paul Smeulders nu meer weten. “Deelt u de analyse dat de beoogde wijziging ertoe kan leiden dat elektrische systemen met een in de praktijk zeer laag rendement voldoen aan in de bouwregelgeving gestelde eisen met betrekking tot energieprestatie van een gebouw en dit in de praktijk zal leiden tot een grotere toename dan verwacht in elektriciteitsverbruik?” Een toename waarvan de rekening uiteindelijk bij de consument zou kunnen komen te liggen.

Onrealistisch

Ook vinden Van der Lee en Smeulders het dubieus om in de BENG-berekeningen te werken met prognoses over hoe het elektriciteitsnet zich gaat ontwikkelen. “Deelt u de mening dat dit [rendement] onrealistisch is, gezien de benodigde hoeveelheid hernieuwbare energie die er in 2020 voor nodig is?”

Concept BENG-eisen

De voorgestelde BENG-eisen zijn nog niet definitief. De komende tijd mogen belanghebbenden zich er nog over uitspreken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.