Een halve Eiffeltoren aan staal zit er in het Rotterdamse Timmerhuis, namelijk 3850 ton. De staalconstructie is geproduceerd door CSM Steelstructures, die alle profielen heeft samengesteld uit plaatstaal. De staaldiktes maar ook de lasrupsen zijn exact afgestemd op de belastingen en nemen naar boven toe dus steeds verder af.
Gestapelde vierkanten
Het Timmerhuis – met onder meer kantoren voor 1800 ambtenaren van de gemeente Rotterdam – is een ontwerp van OMA. Het schetsontwerp was een stalen frame in een grid van 7,20 x 7,20 m. Met die vierkanten is te stapelen in allerlei vormen. De gehele constructie is vervolgens op twee pootjes gezet, zodat er een open begane grond met ruimte passages overblijft. De bouw wordt uitgevoerd door Heijmans, in feite als dbfmo, met uitzondering van de financiering van de kantoren en dergelijke. De 90 woningen bovenin worden wel door Heijmans zelf ontwikkeld. Heijmans werd daarmee ook opdrachtgever voor de architect en voor constructieadviseur Pieters Bouwtechniek.
Stalen kernen
In eerste instantie zou de staalconstructie afsteunen op betonnen kernen. Heijmans besloot echter te gaan voor één bouwwijze en de kernen om te zetten in staal, zo vertelde projectdirecteur Arjan Geelen van Heijmans tijdens een excursie van Bouwen met Staal. Heijmans bedrijf schakelde daarvoor CSM Steelstructures uit België in. Besloten werd om de dragende kolommen uit te voeren als kolommen van vijf bouwlagen hoog. Dat leverde kolommen op van 30 ton per stuk, waardoor er twee torenkranen tegelijk nodig waren om de kolommen op hun plek te zetten.
Vierendeelliggers
Aan de kolommen hangen vierendeelliggers en vakwerkspanten. Daarbij zitten er behoorlijke overstekken in de constructie in alle richtingen. De krachten zijn daardoor groot, zodat er veel laswerk nodig was. Ook waren zware staalprofielen nodig. Het zwaarste profiel heeft een flensdikte van 115 mm en een lijfdikte van 75 mm. Daarin moest ook nog worden gelast om verbindingen mogelijk te maken. Alle laswerk op de bouw is ultrasoon gecontroleerd. Projectdirecteur Geelen meldde trots dat er geen enkele lasnaad is afgekeurd. Ook was hij vol lof over de berekeningen van Pieters Bouwtechniek. Onder meer omdat de berekende benodigde zeeg van 60 mm in het overstek in de praktijk precies bleek te kloppen.
Elementengevel
Aan de staalconstructie is een elementengevel gehangen door gevelbouwer Scheldebouw. De gevel is vrijwel volledig ingevuld met glas, met een transparante zichtstrook en een zeefdruk daaromheen. De 5e bouwlaag van het Timmerhuis heeft een 30 cm extra verdiepingshoogte. Dit is gedaan om meer ruimte te krijgen voor leidingen. Alle hoofdleidingen gaan namelijk via dit plafond naar de zolder van het aangrenzende historische Timmerhuis, waar alle klimaatinstallaties staan opgesteld. Het historische Timmerhuis is volledig in de nieuwbouw geïntegreerd.
Stadstimmerhuis
De geschiedenis van het bestaande gebouw gaat terug naar 1950. Het oude Stadstimmerhuis aan de Haringvliet was gesneuveld in de oorlogsbombardementen en daarom werd er tijdens de wederopbouw een nieuw Stadstimmerhuis gebouwd (stadsontwikkeling, later gemeentewerken). Vanuit dit gebouw aan de Meent kregen veel stedenbouwkundige plannen voor het nieuwe Rotterdamse stadshart vorm en werd de bouw aangestuurd. Ook toen gemeentewerken verhuisde en plaats maakte voor het stadskantoor, bleef de naam het Timmerhuis gehandhaafd. In 2007 werd besloten tot herontwikkeling.
Volgens planning van Heijmans wordt het Timmerhuis in september 2015 opgeleverd.