fbpx Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam ontwerp voor Galileo-gebouw

Duurzaam ontwerp voor Galileo-gebouw

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gaat de Architekten Cie. in een design en buildopdracht samen met van Rhijn Bouw uit Katwijk het Galileo Reference Centre in Noordwijk bouwen. Binnen dit gebouw zullen de data van het satellietsysteem Galileo worden ontvangen. De ambitie is om een afvalvrij en veerkrachtig gebouw te maken waarbij de gebruikte materialen zijn gekozen op toekomstig hergebruik. Er is gekozen voor hout als meest gebruikt materiaal.

Het langwerpige twee verdiepingen hoge gebouw aan de rand van het duinlandschap bevat in hoofdlijnen kantoorruimte met ondersteunende voorzieningen en computerruimtes. Bijzonder is de entreelobby die als het sociale hart van het gebouw functioneert. Deze lobby is als een meubel ontworpen dat zowel de trap vormt naar de eerste verdieping als een verblijfplaats is met groene terrassen met geïntegreerde facilitaire voorzieningen. De functionele ruimten zijn langs een brede gang in een stramien van 3,60m gepositioneerd waaraan ook twee patio’s zijn gesitueerd die het groen en de natuur van de omgeving naar binnen brengen. Hierdoor is een flexibel en overzichtelijk gebouw ontworpen waarbij er natuurlijk licht en uitzicht voor referentiepunten zorgt.

Vurenhouten elementen

Het Galileo-gebouw is uniek door zijn circulaire en duurzame ontwerp. Om een afvalvrij en veerkrachtig gebouw te maken is gekozen voor hout als meest gebruikte materiaal. De hoofddraagconstructie, verdiepingsvloer en dak zijn gemaakt van overgedimensioneerde samengestelde, geprefabriceerde, vurenhouten elementen. De voordelen zijn drieledig: A. door het lage gewicht van de draagconstructie kan het gebouw op zand kan worden gefundeerd, B. door met name de kolommen in de gangzone te overdimensioneren wordt de constructie gebruikt als houten scheidingswand en C. door het modulair prefabriceren is het gebouw snel te bouwen en wordt het afval op de bouw geminimaliseerd.

Gevelbeeld

Het gevelbeeld wordt bepaald door een patroon van inwisselbare cassettes die in drie versies ontworpen zijn; transparant, semitransparant en gesloten. Het gebouw kan met dit systeem daar waar nodig transparant en gericht op de omgeving zijn en gesloten en introvert op de plekken waar dit is vereist. In de toekomst kunnen door de inwisselbaarheid van de cassettes achterliggende ruimtes een andere functie krijgen waardoor het gebouw flexibel en toekomstbestendig is.

Het gebouw is energiebewust. Door een reeks van maatregels, waaronder het hergebruik van warmte gegenereerd door de computerservers ten behoeve van de energievoorziening, zal het 35 procent meer energiezuinig zijn dan door het huidige Bouwbesluit geëist. Het gebouw moet 1 juli 2017 in gebruik worden genomen.

Galileo Reference Centre

Het Galileo Reference Centre op het Noordwijkse Space Business Park is een 1.500 m2 groot vrijstaand gebouw waarbinnen de data van het Galileo satellietensysteem wordt ontvangen. De realisatie van een niet-militair wereldwijd satellietnavigatiesysteem (GNSS) is een samenwerking tussen de Europese Unie en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

Beeld: de Architekten Cie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.