Ga naar hoofdinhoud

Nulenergiekantoor met Kerto

Nulenergiekantoor met Kerto

Voor de bouw van een nieuw kantoor heeft Plaisier BV uit Hendrik Ido Ambacht gekozen voor een volledig duurzaam ontwerp. Cruciaal binnen het ontwerp is het constructieve materiaal Kerto voor zowel de wanden als vloeren.

Plaisier is een belangrijke speler in de verhuur en verkoop van rijplaten en dragline-schotten. Potentiële opdrachtgevers verlangen een lage notering op de CO2-ladder van haar toeleveranciers. Door de bouw van het nieuwe kantoor duurzaam in te steken, scoort Plaisier aantoonbaar beter bij aanbestedingen.

Realisatie nulenergiekantoor

Het plan is ontworpen door Moen & van Oosten architecten uit Rotterdam. Tijdens de ontwerpfase heeft architect Henk Moen actief gespard met Bouwadviesbureau Van de Ven en Metsä Wood. Dit om tot een zo optimaal mogelijke constructie te komen en de uitvoering soepel te laten verlopen. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen en is ontworpen als een controlekamer met een goed overzicht over het gehele terrein. Door de bouwkundige en installatietechnische oplossingen wordt een negatieve energieprestatie coëfficiënt behaald. Plaisier realiseert hier niet alleen zijn nulenergiekantoor mee, maar er is zelfs energie over voor het opladen van een elektrische auto.

Kertowanden en -vloeren

De hoofddraagstructuur bestaat uit gelamineerde houten liggers. De houtskeletbouw-wanden hebben aan de binnenzijde een Kerto-Q plaat van 21mm. Dit geeft naast een pure uitstraling ook een robuuste wand die zorgt voor de stabiliteit van het gebouw. Achter de Kerto-wand zijn Finnjoist I-liggers geplaatst voor een rechte en slanke constructie. Voor het 350m² vloeroppervlak zijn Kerto-Ripa elementen ingezet. Deze overspannen 7,2m en geven een perfecte performance (comfort) voor de eindgebruiker. Dit komt vooral omdat de hoogwaardige Kerto-ribben en bovenplaat constructief met elkaar verlijmd worden en er zo een geringe doorbuiging en hoog comfort behaald wordt. Aan de onderzijde van de Ribbenvloer komt de geperforeerde Kerto Sonans.

Verduurzaamd vurenhout

De noordgevel is hoog, vrij gesloten en zeer goed geïsoleerd. De zuidgevel is laag en meer open van karakter. Voor de buitenafwerking is gekozen voor verduurzaamd vurenhout. De hellende dakvlakken zijn op het zuiden gericht, het hoge dak is vol gelegd met PV-panelen en het lage dak is afgewerkt met mossedum dat een positieve bijdrage levert aan de stabilisatie van het binnenklimaat. De dakvlakken bestaan uit stalen cannelureplaten die aan de onderzijde in het zicht blijven. De dakplaten zijn geperforeerd voor een positief effect op de akoestiek binnen.

Lucht-warmtepomp

De locatie in de Crezeepolder is eigenlijk een minipolder met haar eigen waterhuishouding. De op het terrein aanwezig waterpartij moest worden gehandhaafd voor de noodzakelijke retentiecapaciteit. Om de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten is het pand zwevend boven het water geplaatst. Daar de Crezeepolder ook binnen een waterwingebied ligt, was een warmte-/koudebron niet mogelijk. Een lucht-warmtepomp is daarom toegepast als duurzame oplossing voor een zo laag mogelijk energieverbruik van de installaties.

 Foto’s: Plaisier ontwerp, Moen & Van Oosten Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Nulenergiekantoor met Kerto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.