Ga naar hoofdinhoud

Superrendementsketel bespaart 30 tot 50% energie

superrendementsketel

De eerste gasgestookte adsorptiewarmtepomp is geïnstalleerd. Met een simpele vervanging van de CV-ketel door de superrendementsketel is een standaard jaren ’60 sociale huurwoning zonder comfortverlies voor 30% van het gas af gehaald. Een zekere besparing op het energieverbruik zonder enige renovatie aan de woning.

Cooll heeft daartoe voor de eerste keer een model van de gasgestookte adsorptiewarmtepomp geïnstalleerd in een woning in Uden. Woningcorporatie Area stelde een woning beschikbaar voor deze demonstratie. Area maakt deel uit van ‘Lente’, acht samenwerkende woningcorporaties in Brabant die in onze gasgestookte adsorptiewarmtepomp een heel goede mogelijkheid zien als vervanger van de traditionele HR-verwarmingsketel.

superrendementsketel
Stefan van Uffelen van Cooll naast een Mockup van de ketel, foto: Cooll

Superrendementsketel

De gasgestookte adsorptiewarmtepomp betreft een door warmte aangedreven technologie waarmee volgens Cooll 30 tot 50% energie én bijbehorende CO2-uitstoot kan worden bespaard. Het wordt vanwege het hoge rendement ook de superrendementsketel genoemd. De technologie gebruikt de verbrandingswarmte van fossiele of hernieuwbare brandstoffen op een slimmere manier dan traditionele verwarmingstoestellen. Dezelfde technologie kan in de toekomst worden aangedreven door biobrandstoffen of (groen) waterstof, waarmee duurzame verwarming via het gasnet mogelijk wordt en we het gebruik van aardgas kunnen uitfaseren. Hierdoor wordt de ambitie om van het gas af te gaan haalbaar en betaalbaar.

Praktijktest

Het geplaatste model in Uden is voorzien van een groot aantal sensoren en meetapparatuur waardoor de prestaties van het model goed gemonitord kunnen worden, zelfs op afstand. Door middel van deze praktijktest wordt onderzocht hoe de warmtepomp functioneert in een woonhuis en waar nog verbeteringen kunnen worden aangebracht. Daarnaast konden we ervaring opdoen met de plaatsing en de installatie van het toestel.

Dé opvolger voor bestaande CV-ketels

Toon van den Brand, projectmanager Area: “De gasgestookte adsorptiewarmtepomp van Cooll is dé opvolger voor bestaande CV-ketels. Met hetzelfde comfort lagere energiekosten voor onze bewoners. En een enorme besparing op het gasverbruik en reductie van CO2. Een mooi resultaat van De WarmteWissel (zie www.warmtewissel.nl) vinden wij van Lente, de acht samenwerkende woningcorporaties. We zijn trots op onze samenwerking met de pioniers van Cooll.”

Perfecte afmetingen

Gedurende 2021 werkt het team van Cooll aan een update van het functioneel model, met als belangrijkste doelstelling om een wandtoestel met beperkte afmetingen te realiseren. Een mockup van deze versie is ook al in de woning van Area te bewonderen.

Definitief model 

De resultaten van deze demonstratie leveren een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de gasgestookte adsorptiewarmtepomp. Na de volgende demonstratie in de winter van 2021-2022 wordt het definitieve model ontworpen en gereed gemaakt voor productie, zodat het toestel in 2023 de markt op kan.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *