Ga naar hoofdinhoud

Studio CTT maakt terrazzo met bodem-as

Bottom Ash bank. Foto: Nicole Marnati.

Veel ontwerpers zijn uiterst creatief als het gaat over materiaalinnovaties of het op een nieuwe manier gebruiken van bestaande materialen. Zo is mycelium een perfect isolerend bouwmateriaal, worden uit pfas-vervuilde grond schone bakstenen of van gebaggerd zeeslib keramische gevelproducten gemaakt. Carissa Ten Tije maakt terrazzo tegels en banken van bodem-as.

Carissa Ten Tije is een van de designers die de meest onaantrekkelijke materialen – ons huishoudelijk afval – kan transformeren in een prachtig terrazzo bankje of in tegels waarin je juist de schoonheid van het afval kunt zien. Dat bankje ontwikkelde ze van gewassen bodemas, het nietbrandbare restant van huishoudelijk afval nadat het de verbrandingsoven is ingegaan.

Met haar project getiteld Bottom Ash heeft de ontwerper een missie: ze wil de manier veranderen waarop we naar een residu zoals bodemas kijken. “Ik wil ‘afval’ transformeren naar een esthetisch materiaal, een kostbare grondstof met potentie”, zegt ze. “Ik creëer mogelijkheden voor dit soort nieuwe circulaire hulpbronnen en materialen als alternatief voor de beperkte natuurlijke grondstoffen die de aarde verder uitputten. Daarnaast kan bodemas, verwerkt tot esthetische producten, heel goed als conversation piece fungeren”, meent de onderzoekende ontwerper van Studio CTT in Rotterdam.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *