Ga naar hoofdinhoud

De Stadscanyon van Common Practice en Studio AAAN

Het ensemble bestaat uit vier appartementengebouwen met strakke gridgevels. De twee grootste, in antraciet en rood, zijn ontworpen door Common Practice en Studio AAAN.

Het eerste gebouw, een bijzondere opdracht of een speciale techniek. Deze rubriek belicht projecten en ambities van jonge architecten. Ditmaal de Stadscanyon van Common Practice en Studio AAAN.

Stadscanyon is een ensemble van vier gebouwen met 64 appartementen op een uitzonderlijk smalle kavel, dat ook nog eens tegen een twintig meter hoge gesloten parkeergarage ligt op Oostenburgereiland, een voormalig industriegebied in het centrum van Amsterdam. Het architectenteam is een samenstelling van de jonge bureaus Common Practice en Studio AAAN; voor beide bureaus was dit het eerste grootschalige project. Het gevestigde MIX Architectuur, dat ook de parkeergarage al had ontworpen, tekende de twee kleinere gebouwen met 26 koopwoningen in het blok. “Al met al geen alledaagse opgave”, vat Hilbrand Wanders van de Rotterdamse Studio AAAN samen.

De twee forse woongebouwen met 38 huurappartementen in het middensegment zijn ontworpen door Common Practice en Studio AAAN. Opvallend is dat de vier een samenhangende uitstraling hebben. “Wij hebben het masterplan voor het hele ensemble ontwikkeld”, zegt Jurriën van Duijkeren van het Amsterdamse bureau Common Practice. Het ensemble heeft een rationele compositie van heldere gridgevels. “Op het Oostenburgereiland stonden al in de 17e eeuw grote scheepswerven. Die maakten plaats voor de hallen van Werkspoor en de machinefabriek van Stork. Daarom is gekozen voor een stoer ensemble met een industrieel karakter.”

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *