Ga naar hoofdinhoud

3D-printing ‘hackathon’ voor studenten georganiseerd

3d-printing

Studenten in engineering, architectuur en materiaalkunde worden opgeroepen deel te nemen aan een 3d-printing hackathon. De hackaton heeft als doel nieuwe oplossingen te verkennen, waarbij gebruik wordt gemaakt van concrete 3D-printtechnologie voor effectievere en efficiëntere woningbouw. De hackaton wordt georganiseerd door LafargeHolcim, samen met partner Witteveen + Bos en met de steun van COBOD en Ecole des Ponts.

De uitdaging bestaat uit:

  • Het opnieuw uitvinden van een gebouwontwerp en bijbehorende bouwmethodes van een woonhuis met twee verdiepingen.
  • Een online ‘ideathon’ met deelname van gerenommeerde experts.
  • Een laatste hackathon met live demonstraties in Frankrijk in maart 2021.
  • Mentorschap van vooraanstaande experts, verdere samenwerking en een geldprijs.

Twee problemen

Met 3D-printen kunnen mogelijk twee problemen worden opgelost: het wereldwijde tekort aan huisvesting onder 1,6 miljard mensen; en het feit de bouwsector verantwoordelijk is voor 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door meer met minder te bouwen, kan 3D printen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een sneller bouwproces en het verminderen van CO2-footprint.

Doel van de hack

Het doel van de hack is om met oplossingen te komen die het gebruik van materiaal optimaliseren, het bouwproces versnellen en de esthetiek en het aanpassingspotentieel van woongebouwen verbeteren.

Winnaars

LafargeHolcim levert het materiaal dat de studenten kunnen gebruiken. Samen met Witteveen + Bos zal het bedrijf gedurende de hackathon de deelnemers voorzien van technische begeleiding. Deelnemers maken kans op een geldbedrag  van  € 15.000 en krijgen de mogelijkheid om hun project op ware grootte te printen.

Aanmelden voor de hackaton kan via de volgende link: https://3dprintinghousinghack.bemyapp.com/

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *