Ga naar hoofdinhoud

Concepten en methodieken in de houtbouw

houtbouw

Bouwen met hout staat volop in de belangstelling, maar is ook in de praktijk daadwerkelijk booming. Naast prestigieuze projecten in bijvoorbeeld hoogbouw, zijn er vele concepten voor grondgebonden woningen en appartementencomplexen. Dat kan zowel in 3D-modules als 2D-elementen, in CLT of houtskeletbouw, die elk hun eigen sterke punten hebben.

Vooral hoogbouw in hout weet over het algemeen veel aandacht te genereren. Elke keer gaat het een stapje hoger. Zo is het begin dit jaar opgeleverde Amsterdamse project HAUT met 21 verdiepingen en 73 meter hoogte het op twee na hoogste hybride houten gebouw en zelfs een van de hoogste houten woontorens ter wereld.

Met hoogbouw worden in één klap een groot aantal appartementen gerealiseerd, maar het is niet de bulk van de woningbouw in Nederland. “Bij zulke prestigieuze hoogbouw zijn over het algemeen vroegtijdig in het proces specialistische bureaus en houtleveranciers betrokken. Het grootste deel van de woningbouw zit echter in seriematige bouw van grondgebonden woningen en appartementencomplexen tot zes bouwlagen. Dat is ook waarop de focus van de NBvT – de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie – ligt”, aldus Mariëtte Willems, secretaris van de sectie houtbouwsystemen van de NBvT. In die categorie van grondgebonden woningen en appartementen heeft de Nederlandse houtbouw veel nieuwe concepten ontwikkeld en is ze sterk groeiende.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *