Ga naar hoofdinhoud

Klimatiseren met lucht die vrijwel stilstaat

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

3 reacties op “Klimatiseren met lucht die vrijwel stilstaat

 • sietse

  Baopt is een onderdeel van de Bosch groep en onlangs heeft de Rijksuniversiteit van Groningen besloten om een groot aantal gebouwen uit te rusten met het Baopt systeem.
  Zoveel abacadabra zal het dan ook wel niet zijn.

 • Henk Mus

  Peutz doet inderdaad al jaren onderzoek naar luchtstromingen. Het bijzondere hieraan is, dat ze nog niet met een oplossing zijn gekomen die Baopt wel biedt. Die ‘lui van Baopt’ krijgen het wel voor elkaar dat elke gebruiker die ik spreek ongelooflijk enthousiast is over het klimaat en dat zij de energierekening zien dalen.
  En dat het systeem ‘reteduur’ zou zijn, dat valt volgens mij ook wel mee. Ik heb nieuwbouwprojecten gezien dat de investering met Baopt goedkoper was dan een conventioneel systeem. En vergeet de exploitatiekosten ook niet in dit verhaal. Referentieprojecten geven toch zeer duidelijk aan dat er een behoorlijke besparing is.
  Ik lees meer een gefrustreerde reactie, omdat schijnbaar de ‘lui van Baopt’ het wel voor elkaar krijgen en u er niet voor open staat en niet begrijpt.

 • Jan van westland

  Sorry hoor maar volgens mij doen ze bij Peutz al wat jaren aan onderzoek naar luchtstromingen. In ieder geval heel wat langer en grondiger dan die lui van Baopt. Vooralsnog heb ik alleen nog maar abacadabra over Baopt gelezen. Dat wil zeggen verhalen van het gehalte “Gratis energie uit het Vacuum”. Maar echt uitleggen hoe het werkt kunnen of willen ze niet bij Baopt. Het is in ieder geval een reteduur systeem en heel veel gebouwen zijn (alleen al door de aard van het gebruik) echt niet voldoende lekdicht voor een systeem dat permanent een lichte overdruk moet creëren om te werken. Het wordt bijvoorbeeld aanbevolen voor scholen en ik wil echt niet de hele dag in een afgesloten lokaal zitten met alcohol uitzwetende medestudenten, terwijl de luchtverversing om economische redenen door het systeem tot het minimum wordt beperkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *