Ga naar hoofdinhoud

Sportpark op tunneldak opgeleverd

Sportpark op tunneldak opgeleverd

Hoe maak je een stuk snelweg aantrekkelijk en functioneel voor de buurt? Met dit vraagstuk ging MoederscheimMoonen Architects voor de Gemeente Schiedam aan de slag en bedachten zij een oplossing voor een deel van de A4 tussen Delft en Schiedam.

Het resultaat is een groen park en een tot de verbeelding sprekende sportaccommodatie. Deze sportvelden – die zich op 6 meter hoogte boven op de snelweg A4 bevinden – worden omheind door één van de allergrootste canvassen van Europa. De architecten creëerden samen met Lace Fence maar liefst 8.500 m2 aan kleurrijk hekwerk bestaande uit meer dan 1,6 miljoen levensechte ‘pixels’.

De tunnel en de snelweg vormden in eerste instantie een barrière tussen twee woongebieden. Maar het tegendeel is nu gecreëerd. Door het park en de sportvelden boven op de tunnel te bouwen zijn zij nu de letterlijke schakels geworden tussen de twee woonkernen waar iedereen uit de omgeving, groot en klein, kan sporten en recreëren.

Betonnen luifelconstructies

Dat het hier om een complexe multidisciplinaire opgave gaat, blijkt uit het meervoudig ruimtegebruik op en rondom de tunnel. Aan weerszijden van de tunnel zijn betonnen luifelconstructies aangebouwd; hierdoor is voldoende breedte gecreëerd om de sportvelden op het tunnellichaam te plaatsen. Onder de luifelconstructie is ruimte voor parkeergarages en een indoor atletiek-, honkbal- en cricketaccommodatie.

Hoofdgebouw

In het hart van het park, tussen de opgetilde sportvelden, is het hoofdgebouw gesitueerd en heeft daardoor een directe relatie met de sporten rondom. Het gebouw voorziet in een sporthal, kleedkamers voor de verschillende binnen- en buitensporten, dans- en balletruimtes en een grote horecavoorziening met terras. Dit terras is vormgegeven als een plateau; ‘zwevend’ tussen de verschillende niveaus creëert het een overgangszone tussen de verschillende maaivelden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *