fbpx Ga naar hoofdinhoud

104 meter lange glazen pui bij Hoge Raad

De strak gedetailleerde voorgevel van de Hoge Raad is ingedeeld in drie functionele zones.

Aan het Korte Voorhout in Den Haag is de nieuwbouw van de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland, gerealiseerd. Chic en modern, met hoge veiligheidseisen en toch heeft het gebouw een toegankelijk imago.

Geheel in de huidige geest is het moderne pand van de Hoge Raad zeer transparant en ziet het er toegankelijk uit. Maar daarnaast geldt voor dit rechtscollege een zwaar veiligheidsregime met weerstandsklasse 4 voor de gevels. Op de begane grond is het echter toch gelukt om een volledig glazen pui te bouwen. Er zijn zelfs geen gevelkolommen, omdat de gehele draagconstructie ten behoeve van de transparantie terug ligt. Architect Vincent van Panhuysen van KAAN Architecten trekt de vergelijking met een aambeeld dat is uitgezaagd. ‘De rechtszalen op de begane grond zijn helemaal bekleed met Spaanse zandsteen. Dat loopt buiten door. Gedeeltelijk zijn ook de plafonds hierin meegenomen. Het natuurstenen blok lijkt een opengewerkte sokkel of een aambeeld, dat is uitgezaagd. Zo staan binnen en buiten zoveel mogelijk met elkaar in contact en zijn ze slechts gescheiden door een 104 meter lange glazen pui.’

Duurzame keuzes

Van invloed op de materiaalkeuze was onder andere een 30-jarig DBFMO-contract, dat door het consortium Poort van Den Haag is uitgevoerd door BAM, KAAN Architecten en ISS Integrated Facility Services. De outputspecificatie was uitzonderlijk uitgebreid met 900 pagina’s aan prestatie-eisen. Die looptijd van dertig jaar bevordert duurzame keuzes, zoals onderhoudsarme natuurstenen vloeren en een innovatieve raamconstructie, waarbij niet alleen levensduur, energiezuinigheid en comfort een rol spelen, maar ook het bekorten van de schoonmaaktijd.

Facilitaire laag en kantoren

Boven de sokkel met de openbare functies ligt een tussenlaag met facilitaire voorzieningen. Deze scheidt het openbare deel van de kantoren. Vanwege de transparantie op de begane grond zijn in deze laag zware overgangsconstructies opgenomen om de krachten af te dragen naar de twee kernen en dragende wanden. Ondergronds ligt een tweelaagse kelder waarvan de onderste laag 55 parkeerplaatsen telt. Het juridische werk wordt verricht in drie zogenaamde huizen op de bovenste vier lagen. Het betreft de Raad aan de oostzijde (zittende magistratuur), het Parket aan de westzijde (staande magistratuur) en de president met de procureur-generaal in het midden. Die scheiding in verschillende huizen houdt verband met de juistheid van het proces door onafhankelijk opererende organisaties. De afzonderlijke organisaties zijn niet alleen ruimtelijk gescheiden, maar zijn bovendien herkenbaar aan de gekozen materiaalafwerking van de ruimtes met onder andere verschillende soorten marmer. Opvallend is verder de glazen gevel met de verticale belijning van aluminium lamellen…

Tekst: Josine Crone

Het volledige state-of-the-artikel over het nieuwe pand van de Hoge Raad staat in Bouwwereld 7/8, die 30 augustus 2016 verschijnt.  

Dit artikel in Bouwwereld valt onder het Premium deel van de website, daar is ook de online versie van het vakblad te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.