fbpx Ga naar hoofdinhoud

Asymmetrisch vlechtwerk met prefab beton en steenstrips

steenstrips

De hoofdstad van Beieren is een klein nieuw wijkje rijker: het Schwabinger Tor. In de negen gebouwen van het Schwabinger Tor, aan de beroemde Leopoldstraße in stadsdeel Schwabing, wonen en werken circa 3000 mensen. Highlight van de wijk is woon- en kantoorgebouw S40 van architectenbureau Hild und K Architekten. De gevels van S40 bestaan uit asymmetrische prefab betonelementen met een baksteenbekleding uit steenstrips in de projectsortering „Leopoldstraße“ van Hagemeister.

‘Sharing’ is een van de pijlers van het Schwabinger Tor. Om in het nieuwe wijkje een hechte gemeenschap te smeden, delen bewoners en andere gebruikers in het Schwabinger Tor onder meer werkplekken en auto’s, en zijn ook digitaal nauw met elkaar verbonden.

Multifunctioneel gebouw

Het stedenbouwkundige concept voor het Schwabinger Tor schreef voor dat in de nieuwbouw bedrijfsruimtes, kantoren en woningen onder één dak worden samengebracht. In S40 vertaalden Hild und K Architekten dat in een multifunctioneel gebouw met een strak gelede, homogene schil waarin alle verschillende functies achter de gevel helder worden aangegeven. Zo zijn de kantoorverdiepingen gevat in een repeterend raster waarbij steeds vier asymmetrische kruisvormige prefab elementen met steenstrips een vensterpartij omsluiten. Vanaf de vierde verdieping is aan de gevels de woonfunctie te herkennen: loggia’s en extra vensters zorgen hier voor een losser gevelaanzicht.

Passtukken

De prefab elementen aan de gevels van S40 zijn met elkaar verbonden door passtukken uit lichtgekleurd beton. Ter hoogte van de horizontale stootvoegen vormen deze passtukken kleine kapitelen. In verticale richting worden ze als blinde muur tussen de vensters doorgezet.

Steenstrips

De prefab elementen zijn bekleed met Hagemeister steenstrips, die decoratieve uitkragende reliëfs vormen. Daaruit ontstaat aan de gevels een vlechtwerk van horizontale en verticale baksteenbanden die de gevels van S40 structuur en diepte verlenen. Vertrekpunt voor de gebruikte projectsortering is de bestaande aardgrijze Hagemeistersortering „Kanada“. Met behulp van mineralen werd hieruit het groenaandeel verwijderd om de lichtbruine projectsortering „Leopoldstraße“ in Romeins formaat te creëren.

Niet-dragende functie

Het patroon van de baksteenstrips onderstreept de niet-dragende functie van de prefab delen en herinterpreteert volgens projectarchitect Matthias Haber op een spannende manier de baksteenarchitectuur van de historische bebouwing in de omgeving.  „Als het gaat om gebouwgevels is baksteen een vertrouwd materiaal. Dit materiaal wekt, ook in de ongewone toepassing in dit project, een atmosfeer van terloopse vertrouwdheid op“, aldus Matthias Haber.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Asymmetrisch vlechtwerk met prefab beton en steenstrips

  • rb

    Vooropgesteld dat ik het een mooi ontwerp vind ben ik benieuwd of we dit gebouw over een aantal jaren in de rubriek “gevels volgens Nico” terug gaan zien.

    Met name het horizontale, trapsgewijze uitkragende gedeelte lijkt me een prachtige plek voor algengroei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.