Ga naar hoofdinhoud

Bouw chauffeursruimte in 2 maanden

Eind juli is de chauffeursruimte gereed op het busstation van Amsterdam Centraal. Het opvallende witte gebouw, ontworpen door Benthem Crouwel Architects, heeft op de eerste verdieping een werkplek, pantry en een pauzeruimte voor de buschauffeurs. De chauffeursruimte wordt in minder dan twee maanden gebouwd.

Houtskeletbouw-constructie

De chauffeursruimte heeft een houtskeletbouw-constructie en is zowel binnen als buiten afgewerkt met polyurea, een twee-componentenspray die zeer slijtvast en naadloos aan te brengen is. Door aan de binnenzijde gebruik te maken van verkeersrood polyurea en aan de buitenzijde wit polyurea te hanteren, heeft het gebouw een strak, maar speels uiterlijk passend bij de rode belettering van de overkapping van het busstation.

Lineaire karakter

De positie van het gebouw, tussen twee glazen windschermen, is grotendeels bepalend geweest voor de verhoudingen van het volume. Het langwerpige, relatief smalle gebouw van 80 m2 is zowel in vormgeving als functie geoptimaliseerd. Door een spiltrap in de oostelijke ronde kopgevel te plaatsen ontstaat er indelingsvrijheid op beide verdiepingen. Bovendien sluit de vorm vanwege de ronding en het lineaire karakter aan op de eerder gerealiseerde buisvormige toezichthoudersruimte aan de andere zijde van het busplatform. De positionering van de facilitaire ruimtes, zorgt ervoor dat de gevel op begane grond gesloten en graffitiwerend uitgevoerd kan worden.

Door de hoge ligging van de pauzeruimte hebben de chauffeurs veel privacy, met 180 graden uitzicht op het busplatform, het IJ en Amsterdam Noord. Op de begane grond is er ruimte voor opslag, techniek en sanitair.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Bouw chauffeursruimte in 2 maanden

  • Hans

    Ik weet het niet hoor, ik heb een tijdje niet in de bus gezeten maar.. zit een buschauffeur tegenwoordig in pak en das in de bus?? In ieder geval wel in deze fraaie doch kille chauffeursruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.