fbpx Ga naar hoofdinhoud

De Bastei wint Schreudersprijs

interieur bastei nijmegen

Centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei in Nijmegen heeft de Schreudersprijs 2019 gewonnen; dé prijs voor een bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen. De prijs werd tijdens het COB-congres uitgereikt op 20 september.

Bouwproject De Bastei

Het bouwproject De Bastei is eind 2014 gestart. In het nieuwe gebouw werden museum Stratemakerstoren, het Natuurmuseum, IVN en het bezoekerscentrum Staatsbosbeheer samengebracht. Het bouwteam van De Bastei bestaat uit: Gemeente Nijmegen (opdrachtgever), Stichting De Bastei (gebruikers), Van Roosmalen van Gessel (architecten), ABT (constructeur) en Mertens (aannemer).

Heden en verleden ondergronds

Volgens de jury verknoopt De Bastei aan de voet van de Valkhofheuvel “zichtbaar en gelaagd het heden en verleden, ondergronds en bovengronds en duisternis met een oogverblindend panorama. Het is belangrijk om onze geschiedenis zichtbaar te maken, die soms net zo onzichtbaar is als het ondergronds bouwen zelf. Dat is hier mooi gedaan. Het maakt nieuwsgierig en inspireert.”

Ook prijst de jury het bouwproces: “De aanpak vroeg maatwerk en veel flexibiliteit van de bouwers door veel onvoorziene condities. Daarbij is positief en creatief omgegaan met ‘verstoringen’ van het bouwproces. De opgave is vrijwillig nog uitdagender gemaakt dan oorspronkelijk was voorzien.”

De bouwplannen van De Bastei werden aangepast toen bij archeologisch onderzoek bijzondere vondsten werden gedaan. Deze vondsten zijn in de nieuwe plannen zichtbaar en beleefbaar gemaakt.

Geschiedenis van Nijmegen

Gerard Mangnus, directeur natuur en cultuurhistorisch museum De Bastei in Nijmegen: “We zijn heel blij dat De Bastei de Schreudersprijs 2019 heeft gewonnen. In het nieuwe museum aan de Waalkade is 2000 jaar Nijmeegse geschiedenis verweven. De architecten Van Roosmalen en Van Gessel hebben op een bijzondere wijze de historische waarde van deze locatie vertaald in een uniek ontwerp.

Schreudersprijs

De Schreudersprijs  is een initiatief van de Stichting A.M. Schreuders, die in 1998 is opgericht om vernieuwend ondergronds bouwen te stimuleren en te inspireren. De stichting wil een bijdrage leveren aan het oplossen van ruimtelijke problemen in ons dichtbebouwde land in een tijd van overvolle wegen, dichtbebouwde stadskernen en groengebieden die steeds kleiner worden.

Naast De Bastei waren ook deze projecten voor de Schreudersprijs genomineerd:

  • Fietsenstalling Beursplein en herinrichting Beursgebied, Amsterdam
  • Renovatie/restauratie Maastunnel, Rotterdam
  • Diepe stations Noord/Zuidlijn, Amsterdam
  • Nooduitgangen metrostation Stadhuis, Rotterdam

Fotografie: Jacqueline Knudsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.