Ga naar hoofdinhoud

Opvallende draagconstructie in theater

Boomvormige kolommen als draagconstructie bij Theater de Bussel in Oosterhout

DP6 architectuurstudio en 3TO architecten verzorgden het ontwerp voor Theater de Bussel in Oosterhout. Het nieuwe theater en bibliotheek, waarbij een deel van het bestaande theater is hergebruikt, heeft een opvallende draagconstructie in de foyer.

In aansluiting op de oorspronkelijke context vormen bomen een belangrijk thema in het ontwerp van Theater de Bussel in Oosterhout. Zo wordt de nieuwe draagconstructie in de foyer gemaakt van opvallende boomvormige kolommen die van buiten zichtbaar zijn en worden in het interieur prints van bomen toegepast.

Metselwerk

Over de gehele lengte van het gebouw is de gevel open en transparant. Door de baksteen die in de gevel wordt toegepast ook binnen terug te laten komen, sluiten binnen en buiten op elkaar aan. Zo komt metselwerk uit de gevel terug in de vide binnen. Het golvende metselwerk van de gevel refereert omgekeerd weer aan de theatergordijnen binnen.

Stedenbouwkundige context

De hoofdentree van het nieuwe gebouw ligt aan de Torenstraat in Oosterhout. Doordat de gevels licht gebogen zijn en door de uitkragende luifel is de hoofdentree aan de Torenstraat goed zichtbaar vanaf het Basiliekplein en het Torenplein. Architect Chris de Weijer (DP6 architectuurstudio): ‘Het nieuwe gebouw verbindt het Basiliekplein aan het Torenplein. Op deze manier gaat ook het Torenplein deel uitmaken van het systeem van openbare ruimten van het centrum van Oosterhout.’

Hergebruik theater

Het bestaande theater is in het ontwerp voor een deel hergebruikt. Essentie van een goede logistiek in het theater is het consequent uit elkaar houden van publiek en goederen en het realiseren van korte looplijnen. De Weijer: ‘In de oorspronkelijke situatie had het theater een foyer achter in het gebouw, tussen de grote en kleine zaal. Hierdoor stoorden de publieksstromen van beide theaterzalen en backstagefuncties elkaar. In het nieuwe ontwerp zijn de publieksruimtes vooraan in het gebouw, aan de hoofdentree, gekoppeld. Alle backstage functies zijn aan de noordoostzijde van het gebouw, dicht bij de theaterzalen.’

De grote zaal is éénzijdig, maar op twee niveaus verbonden met de foyer. Op de begane grond en de verdieping zijn de toegangen van de grote zaal zijn verbreed. Hierdoor kan de zaal snel gevuld en geleegd worden zonder dat er opstoppingen ontstaan.

De officiële opening van Theater de Bussel staat gepland voor woensdag 2 december. De bibliotheek wordt komende maand in gebruik genomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.